Wat ze je nooit leerden op school

Op school leren ze je een hoop. Ze leren er je ook een hoop niet. Sterker nog, de echt leuke dingen kom je op school niet te weten. We pikken het niet langer en gaan er wat aan doen.

Er zijn gewoon dingen die je moet weten. Anders sta je in de kroeg maar met je bek vol tanden. We gaan jullie de echt belangrijke dingen uit de geschiedenis leren. Dan heb je tenminste nog stoere verhalen in de kroeg. Wees nou eerlijk, dat is toch de enige reden waarom je iets onthoudt?

Londen, eind van de 18e eeuw. In die tijd brouwden ze in Londen voornamelijk porter. En ze hadden in die tijd nog geen sportauto’s. Dan moet je als succesvolle brouwer je mannelijkheid op een andere manier laten zien. En ze hadden de perfecte manier gevonden: biervaten.

De porter werd opgeslagen in enorme biervaten. Jaja, enorme biervaten, zeg je. Een paar honderd liter hooguit, denk je. Fout, de vaten hadden een inhoud van 511.920 liter. Dat is nog eens wat anders dan een Ferrari. De vaten waren zo groot, dat toen ze leeg waren er diners in werden georganiseerd. Niet een klein intiem etentje, nee 200 gasten konden uitgebreid zitten en copieus eten en vooral drinken natuurlijk.

In 1814 had Meux’s brewery twee van die vaten staan in het centrum van Londen. De vaten stonden op het dak en waren 7 meter hoog. En ze zaten tot aan de nok toe vol met porter. Kun je het je voorstellen? Meer dan een miljoen liter bier bovenop een gebouw midden in de stad.

Die vaten werden toen gemaakt van hout. Het was een beetje een zeer groot uitgevallen wijnton, je weet wel met van die metalen banden eromheen. Op een dag in 1814 ontdekte een werkman dat er een klein barstje zat in een van die metalen banden. Zo’n band woog meer dan 250 kilo en hij was dan niet echt ongerust.

En dat is nou een van die momenten in de biergeschiedenis, een barst in een band van een vat met een half miljoen liter bier. Je kan het uittellen. Met een enorme knal, die volgens zegge 8 kilometer ver te horen was, barstte een van de vaten. Als een soort Bier Domino D-day barstte het vat ernaast ook.

Maar dan stroomt al dat bier toch weg? Juist, en niet zo’n klein beetje ook. Meer dan een miljoen liter porter door de smalle straatjes van Londen. Whoehoe, gratis bier!!! Nou niet helemaal. Met die hoeveelheid is het meer een tsunami van bier die op je afkomt. Acht mensen zijn gestorven door verdrinking in bier. Na deze eerste golf van doden is er nog iemand overleden aan een alcoholvergiftiging door al het gratis bier.

En om het af te maken nog een laatste golf. De lijken werden overgebracht naar een woning in de buurt om later te begraven. Veel mensen wilden graag zien hoe iemand er uit zag die verdronken was in bier (waarschijnlijk met een grote glimlach op het gezicht). En tjsa, als je geld kunt verdienen waarom niet? De eigenaar van de woning heeft entreegeld gevraagd. Helaas bleek zijn bovenverdieping niet berekend op deze grote bezoekersaantallen. Zijn huis begaf het dan ook en daarmee is de laatste golf overleden. Dat zal ze leren.

Dus je ziet, geschiedenis kan best leuk zijn. Volgende keer: bier tijdens de tweede wereldoorlog.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Wat ze je nooit leerden op school

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.