Trappisten en hun marketing 2.0

Eigenlijk is het een beetje raar dat een product als bier niet echt wordt verkocht om de smaak. Als we kijken naar reclame-uitingen rond bier dan gaat het vooral om het creëren van zoveel mogelijk traditie en echtheid. Zelfs pilsfabrieken die miljoenen hectoliters per jaar maken zetten ‘traditioneel gebrouwen ’op hun etiket. Waarom trappen we daar eigenlijk in?

Bier moet eigenlijk vooral authentiek zijn. Biermarketeers grijpen er steeds op terug. De waarde van een biermerk stijgt evenredig met de ouderdom van de brouwerij of het merk. Dus ouder is beter. En ook: hoe kleiner hoe beter. Kleine en oude brouwerijen zijn beter dan grote nieuwe. Helaas zijn kleine en oude brouwerijen nauwelijks levensvatbaar.

Of toch? Want wie zijn het oudst, het kleinst en al helemaal het authentiekst? De trappistenbrouwerijen natuurlijk! Gebrouwen door de meest authentieke brouwers ter wereld, monniken. Trappistmonniken hebben het allersterkste merk in handen: trappistenbier. Eeuwenoud, gebrouwen in kloosters, door monniken. En niet om winst te maken, maar omdat je van ora alleen niet kan leven en dus ook labora nodig hebt. En waarom dan niet het noodzakelijke met het aangename verenigen?

Overigens valt er natuurlijk wel wat af te dingen op de authenticiteit van de Trappisten. De Westmalle of de Chimay die je koopt in een winkelcentrum in Osaka of Rio de Janeiro is echt niet door een monnik gebrouwen. Daar hebben ze personeel voor. En die werken in een moderne brouwerij met moderne apparatuur met een heel gezond businessmodel. Maar goed, de eindverantwoordelijke is een monnik en een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel.

Om de kracht van hun merk te waarborgen hebben de Trappisten het wettelijk beschermd. En dat is natuurlijk weer heel modern. Eigenlijk is hun hele marketingstrategie erg van deze tijd. Ze geven er namelijk nauwelijks iets aan uit. De monniken maken reclame voor hun bier door gewoon zichzelf te zijn. Hun kleinschaligheid en hun authenticiteit creëert zoveel aandacht dat ze geen cent aan reclame hoeven uit te geven.

De Trappisten waren al heel erg 2.0 toen niemand daar nog van had gehoord. Ze hebben zelfs hun public relations gecrowdsourced. Kijk maar naar deze reactie op ons stuk over Trappistenbier. De goede man wijst op zaken die letterlijk in de tekst staan en mist de ironische toon. Maar omdat het alleen maar lijkt alsof we de authenticiteit van de Trappisten in twijfel trekken, krijgen we de wind van voren. Niet zo raar natuurlijk van iemand die zijn geld verdient met het vermarketen van de authenticiteit van de Trappisten.

Maar eerlijk is eerlijk, het is moeilijk om niet van trappistenbier te houden. De Trappisten brouwen duidelijk met liefde. Hun recepten zijn vaak al tientallen jaren ongewijzigd. Je proeft dat er geen smaakpanels aan te pas zijn gekomen en je proeft al helemaal de liefde voor het bier. En Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Dat deden ze al toen ze in de negentiende eeuw hun abdijen bouwden.

Maar bij bestetotnutoe drinken we ook bier van grote multinationals, die niet traditioneel brouwen. Die in handen zijn van activistische aandeelhouders. Die brouwen vaak minder leuk bier dan de kleine brouwerijen maar wij drinken altijd met een open vizier. Het gaat om het bier, niet om hoe leuk degene is die het brouwt. Wij baseren ons oordeel op wat we in ons glas schenken.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

4 gedachten over “Trappisten en hun marketing 2.0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.