Lentebier 2016 deel 2: Hertog-Jan, Jopen, Schultenbraü en Vandestreek

Vorige week waren we niet heel erg onder de indruk van het lentebier dit jaar. Alleen de Paasij vonden we echt lekker. Deze week geven we weer vier bieren een kans. Want de lente is nog maar net begonnen!

Hertog Jan Lentebock 7,2%

Lentebier 2016: Hertog Jan LentebockHertog Jan is een mooie brouwerij maar echt spannend wordt het nooit met deze AB-Inbev-dochter. Mooi pils als je er van houdt maar hun speciaalbieren blijven meestal aan de veilige kant. Dus verwachtten we een gebalanceerd, maar ook saai bier met de nadruk op zoet. Maar dat verliep anders.

De Hertog-Jan is gelijk lekker. Best wat zoet van de mout maar mooi in balans met de hop. Lekker kruidig zoals een lentebier moet zijn en dan in de afdronk nog wat pit door het aroma van de hop. Dan is het eigenlijk alleen nog een kwestie van jezelf inhouden om niet ‘deden ze dit maar vaker’ te brommen en gewoon te genieten van dit lentebier.

sterren_4

 

 

 

Jopen Lentebier 7%

Jopen hoeven we natuurlijk niet meer te introduceren. De Haarlemmers brouwen al jaren uitstekend bier. Met een incidenteel dipje daargelaten scoren ze ook goed in onze biertesten. De Jacobus wordt door ons verafgood maar ook hun seizoensbieren zijn vaak gewoon erg goed.Jopen Lentebier

En dat is met hun Lentebier dit jaar niet anders. Eigenlijk is dit wat je wil. Een fris en hoppig bier. Je ruikt en proeft citrus en bloemen. Dat is dus de lente in je glas. En dan nog een mooie balans tussen hop en mout. En tot slot is het een goeie wegdrinker. Wat wil je nog meer? Ja, mooi weer misschien, want dat past wel bij dit mooie lentebier.

sterren_45

 

 

Van de Streek Zonnesteek 6%

Lentebier 2016: Van de Streek ZonnesteekVan de Streek is een beetje het Oedipus van Utrecht. Het Oersoep van Utrecht. Het… nou ja, twee Utrechtse gasten die graag experimenteren en ook nog echt bier kunnen brouwen. Van de Streek doet graag veel hop in hun bier en dat pakt vaak goed uit. Zo ook in hun Zonnesteek.

Die hop ruik je al gelijk, vooral de cascade. Pittig, pepperig en gewoon hoppig. Er zit ook mout in maar dat komt wat minder naar voren. Dat maakt de Zonnesteek een prima lentebier dat wel wat balans mist. De hop overheerst. Maar goed, veel mensen houden daarvan en dan is het gewoon een heerlijk lentebiertje.

sterren_35

 

 

Schultenbraü Lentebock 6,5%

Lentebier 2016: Schultenbräu LentebockJa, het lijkt allemaal glamour, een bierblog, maar wij moeten ook gewoon naar de Aldi voor onze Schultenbraü’s. Want met de Lentebock doet de huisbrouwer van deze stuntsuper ook gewoon aan seizoensbier deze lente. En sjouwen hoeft niet want de flesjes zijn licht. Erg licht. De Beste tot nu Toe redactieweegschaal wees uit dat een flesje Schultenbraü 100 gram minder weegt dan een vergelijkbaar flesje van een ander merk. Waarom zwaar als het ook licht kan? Echt alles is lekker goedkoop bij de Aldi.

Er zijn nog meer goede redenen om het flesje eens goed te bestuderen. Met name de ingrediëntenlijst. Zo vonden we de toevoeging ‘Ammoniakkaramel’ erg interessant. Ammoniakkaramel is suiker dat in ammoniak is gekarameliseerd. Het is dan ook giftig. Dat moet je toch niet willen, in je bier. Eerlijk is eerlijk, het zit ook in cola maar toch. Doe ons maar bier zonder.

Cola, daar deed deze Schultenbraü Lentebock ons wel aan denken. Die sterk chemische smaak. Hij is ook lekker zoals cola lekker is. Zoetig, nep en chemisch. En goedkoop. Goed, je verwacht niet veel anders maar het is toch echt oprecht smerig bier. Zelfs met ammoniakkaramel.
Gewicht La ChouffeGewicht Schultenbräu

sterren_1

 

 

 

Conclusie

Over het ammoniakfeestje in je glas van Aldi’s Schultenbraü zullen we het maar niet hebben. Verder hebben we gewoon hele goeie bieren gedronken die we stuk voor stuk kunnen aanbevelen. Met name de hop-heads kunnen hun gang gaan met de Zonnesteek van Van de Streek. De Lentebock van Hertog-Jan is een mooie verrassing en het Lentebier van Jopen is een echte topper en de winnaar van onze tweede lentebierentest.

 

 

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

3 gedachten over “Lentebier 2016 deel 2: Hertog-Jan, Jopen, Schultenbraü en Vandestreek

 • april 18, 2016 om 17:35
  Permalink

  Ik heb een sixpack Jopen Lentebier gekocht afgelopen weekend, maar ik vind het niet lekker. Geeft een bittere nasmaak op de tong die lang blijft hangen.

  Beantwoorden
 • juni 1, 2016 om 23:52
  Permalink

  Ik vind dat de Schultenbrau Lentebock nogal onder gewaardeerd word. Ik vind het biertje fris en lekker zoetig en dat er ammoniakcaramel in zit dat vind ik geen probleem. Want dat is pas kankerverwekkend wanneer je elke dag zo,n 1000 flesje van de lentebock zal gaan opdrinken.

  Beantwoorden
 • juli 19, 2016 om 20:24
  Permalink

  Dat ammoniakkaramel… in welke bieren zit dat nog meer? Ik lees er net over vanwege het ontdekken van het goedje op de fles van mijn Lidl Argus biertje (best een goede Corona vervanger).

  Na wat speurwerk kom ik er achter dat zelfs bier vol kan zitten met rommel. Alleen mijn geliefde Oettinger heeft het Reinheitsgebot en is dus veilig? En dat terwijl ik zo dol ben op bier. En dan met name Triple, Quadrupel, Blonde en andere zware lekkernijen.

  En geen etiket vermeld het. Behalve dus de Argus. Is er geen lijst van bieren? Een gewoon pilsje en overig moet toch gewoon kunnen? Waarom die rommel????

  Als iemand die lijst heeft… deel aub.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.