Teleurgestelde bierdrinker begint zelf bierwinkel

Eerlijk is eerlijk, wij van bestetotnutoe hebben het maar makkelijk. Goeie bierwinkels op fietsafstand, leuke slijtertjes in de buurt en als het moet gaan we gewoon naar de supermarkt om te zien of daar nog wat te stunten valt. Geen wonder dat we wat arrogant zijn.

André in zijn schuurMaar er zijn mensen die het niet zo makkelijk hebben. Arme mensen, gehandicapten, ouderen, verslaafden. En mensen uit Brabant. Mensen als André Kleene.

André woont in Breda. ‘En dat is vlak bij België’, zegt hij. ‘In Breda kun je, naast Nederlands bier, vooral veel Belgisch bier krijgen. En net over de grens is een enorme bierhal met nog veel meer Belgisch bier. Best lekker. Maar ik hou van andere soorten bier.’

In Breda zijn namelijk ook terrassen. En daar zat André wel eens op. Een hefeweizen te drinken. ‘Met een hefeweizen is het gelijk zomer. Fris, zurig, heerlijk. Ik ben gek op hefeweizen. De kleur, de geur, de mooie schuimkraag.’ Wat natuurlijk ook hielp dat ze gelijk per halve liter komen. Dat is nog eens wat anders dan dat zeurderige Nederlandse pilsfluitje.

‘Ik wilde het ook thuis drinken. En bij het barbecueën. Met vrienden. Maar het was nergens te krijgen. In heel Breda alleen maar Nederlands en Belgisch bier.’ En wat doe je dan? Ja, wij beginnen dan een blog omte klagen maar André niet. Geen goed bier te krijgen in de winkel? Dan begin ik wel zelf een winkel.

André begon dus een bierwinkel. Een webwinkel. Duitsebieren.nl. Met alleen bier dat hij lekker vindt. Duits bier. Pils. Hefeweizen. Rauchbier. Wij lopen er niet gelijk warm voor maar stoer is het wel. Een stukje VOC-metaliteit waar je alleen maar respect voor kunt hebben. Als meer bierliefhebbers dat zouden doen dan zou de biercultuur in Nederland er heel wat beter voor staan.

Eind goed, al goed en André loopt binnen met zijn niche-winkel? Dus niet. ‘Ik heb gewoon een baan en een gezin. Ik moet verschillende groothandels af om alle bieren te kunnen krijgen. De kratten staan dan in mijn eigen schuur.’ André’s enthousiasme heeft inmiddels veel van zijn vrienden aangestoken en zo gaat hij dan Breda rond om zijn bier te leveren.

‘De rest van Nederland gaat per post. Dat is zo duur dat ik een deel van de verzendkosten zelf betaal. Maar ik vind het gewoon leuk om te doen en ik zie wel hoe lang ik het volhoud.

André Kleene is fan van Duits bier. Vooral van weizen maar ook van pils en rauchbier. En wij zijn fan van André. Je eigen bierwinkel beginnen omdat je niet het bier kan krijgen wat je lekker vindt. André is wat Nederland bierland nodig heeft.

Lees ook:

Weizen: waarom Duits bier ook best lekker is

Bier drinken bij de Lidl: spoel weg die recessie

Een wereld van bier: Duitsland

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Teleurgestelde bierdrinker begint zelf bierwinkel

 • februari 20, 2013 om 20:23
  Permalink

  Ik weet niet of ik hier antwoord op kan krijgen (ook al omdat dit artikel uit 2010 is), maar weet iemand welke opleiding je nodig heb om een eigen (bier)winkel te beginnen? Of welke opleiding die André heeft gehad om dit te beginnen?

  Beantwoorden
  • juli 25, 2013 om 01:04
   Permalink

   Ik ben de persoon van het artikel, kan het je dus uit eerste hand vertellen: Geen! Gewoon een bovenmatig enthousiasme voor bier, lef en doorzettingsvermogen. Bepaal de richting die je op wilt, en werk die uit. Laat je bij de KvK informeren over hoe o.a. om te gaan met belastingdienst, zoek op internet naar importeurs in de buurt. En vooral ook hoe je denkt je bestellingen zo goed en toch voordelig mogelijk te kunnen laten bezorgen bij je klanten. Succes ermee!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.