Spelletjes

Dat poolen, biljarten en klaverjassen kennen we nu wel. Onze dartpijlen hebben inmiddels een stompe punt. Er zit meer van ons kleingeld in de flipperkast dan in onze portemonnee. Toch ervaar je in de kroeg wel eens dat gevoel van ledigheid: is dit nou het enige vermaak hier? Kunnen we echt niks anders doen terwijl we van ons biertje genieten?

Nou, dat kan zeker wel. Maar niet in Nederland. In Engeland zijn ze veel meer spelletjesminded. In een country pub speelde ik ooit een spel genaamd Toad in the Hole. Een soort sjoelen, maar dan moet je gooien. Altijd een goed idee met een stel dronken Engelsen.  En zoals Engelsen dat doen, pakken ze het goed aan. Geen gerommel in de marge, maar gelijk een nationaal kampioenschap organiseren.

En Engelsen kennen nog veel meer geweldige kroegspellen. Met even geweldige namen. Shove ha’penny. Dat is zo’n spel dat je bejaarden altijd ziet doen op een cruise (geloof me, we hebben alle afleveringen van the Love Boat gekeken), maar dan in de kroeg op een tafel. Je moet muntjes langs een lijn over een tafel heen duwen. Volgende keer als je in de kroeg zit toch maar eens vragen of je lijnen op de tafel mag krassen.

Als je dan nog niet bent uitgespeeld, kun je ook nog eens omgekeerd ringsteken. In Engeland noemen ze dat Ringing the Bull. Je moet met een ringetje, dat met een touw vastzit aan het plafond, proberen een haakje aan de neus van een stier te mikken: een opgezette stierenkop die aan de muur hangt. Maar als je het graag met een echte stier wilt proberen: ga je gang. We sturen je wel een kaartje in het ziekenhuis.

Mensen, waarom zitten wij hier een beetje viltjes te verscheuren en is Mexicanen het grootste vermaak in de kroeg? Waarom kunnen we niet gewoon op een zondagmiddag een kroeg binnen lopen, een biertje bestellen en de rest van de middag met de familie spelletjes spelen? Misschien moeten we maar emigreren naar Engeland. Of kennen jullie nog een goeie kroeg in Nederland waar we ons nog een beetje ouderwets kunnen vermaken?

Lees ook:
Drinken tot de streep
De echte bierbommen

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

2 gedachten over “Spelletjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.