Peen en uien

De snert hebben we gehad. Wat je bij de stoofschotel moet drinken, weet je ondertussen ook. Maar de winter is nog lang niet afgelopen, we hebben nog maanden te gaan. Gelukkig kent de Nederlandsche keuken nog wel wat meer hoogtepunten. Een van de grootste is de stamppot. Buitenlanders kijken met verbazing naar wat wij tussen onze gestampte aardappels mikken. Maar laat ze maar kijken, weten zij veel.

Oke, de piepers zijn gejast en staan op het vuur. De peen en uien liggen er boven op. De worst ligt te sputteren in de braadpan en jij staat voor je bierkoelkast. En zoals elke keer sta je voor de keuze. Wat te drinken bij je eten? Gelukkig weten wij het en nog gelukkiger, we gaan het je ook nog vertellen.

Oké, om mee te beginnen kun je hier uiteraard een La Trappe dubbel bij drinken. Een dubbel gaat altijd bij stevige winterkost. En La Trappe is gewoon de beste dubbel die er bestaat. Maar de La Trappe hebben we al gedronken bij de snert. Nu gaan we over de grens en wel naar Duitsland.

Daar hebben ze gewoon het hele jaar door bockbier. Da’s handig en ook lekker. Ze hebben daar ook verschillende Doppelbocks, in goed Nederlands een dubbel Bok. Weihenstephan (die van die Weizenbieren die iedereen drinkt op het terras) maakt een geweldige. Hun Korbinian is stevig (7,4%) donker, zoet met een klein bittertje.

De zoetigheid loopt heel mooi over in de zoetigheid van de peen. De uien doen het heel goed op de bitterheid. De bitter-zoet combinatie doet het ook nog eens mooi bij de worst. Geloof ons, dit is een schitterende combinatie. Dit bier is een schitterend huwelijk met Peen en Uien. Zoetigheid en bitterheid in zowel het bier als in het gerecht lopen schitterend in elkaar over. Ook is het bier stevig genoeg om de volmondigheid van de peen en uien te kunnen weerstaan.

Dus Nederland en Duitsland weer samen aan een tafel. Wat ons betreft is dat helemaal goed.

Lees ook:
Snert
Groenvoer
Bier en worst

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

2 gedachten over “Peen en uien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.