Nog een keer dan: het bokbierfestival 2010

Nou goed, nog een keer bokbier dan. We zijn er eigenlijk alweer klaar mee. Een maand lang nauwelijks iets anders, dan ben je wel weer toe aan… iets anders. Hoe dat is gekomen? Door het bokbierfestival natuurlijk.

Was je erbij? Heb je ervaren hoe je schoenen plakten aan het parket? Hoe schaamteloos je medebezoekers midden in de zaal aan het picknicken waren? Alsof twee euro voor een biertje te duur is.

In de spoelbak
En als je er niet bij was: de meeste van de 80 bieren die je er kon drinken waren natuurlijk niet erg lekker. Kleine brouwerijtjes die hun koolzuurloze en opgewarmde bokjes uit de fles in je glas leeggoten. Dankuwel St. Servattumus. Die Speltbok ging gelijk naar de spoelbak.

En toch moet je elk jaar gaan. Waar anders vind je een zaal vol bierliefhebbers? We zeggen het nog maar eens: de enige echt Nederlandse biertraditie. Die moet je in ere houden. Daar moet je heen. Daar moet je in zitten, dat moet je proeven.

Veel alcohol
Want er viel ook veel goeds te proeven. SNAB bijvoorbeeld, de Ezelenbok en IJsbok zijn echt lekker. En ook de Jopen Johannieter was erg goed. Zwaar bier is blijkbaar makkelijker om de brouwen want de bokken met een heel hoog alcoholpercentage zijn vaak erg lekker. Maar eigenlijk vinden we 6,5% wel goed genoeg voor een bok.

Al dat bier. En dat amateurisme. De mensen. De bedoelingen. Eigenlijk komt het hele festival samen in de vlag die boven het podium hangt. Welkom op het 35ste bokbierfestival, 2010. Met een plakkertje over de ‘35’ en de ‘10’ van 2010. Zodat de vlag volgend jaar ook weer meekan. Dat is het Pint Bokbierfestival in een notendop. Geweldig.

De middelmaat van goede bedoelingen proef je eigenlijk ook in de meeste bieren. Niet geweldig en ook niet vies vonden we de Emelisse herfstbock en de Klein Duimpje Slobberbok. Het is dat we het hebben opgeschreven want echt herinneren kunnen we die bieren niet meer.

Stoere verhalen
Ook als je echt en oprecht van bokbier houdt moet je naar het bokbierfestival. Je kent alles al en je dronk alles al. Behalve die paar bijzondere biertjes op het bokbierfestival. Die had je nog nooit gedronken en daar kan het. Als is het alleen maar om thuis te komen met stoere verhalen over De Gepokte Bok van brouwerij De Rotte Zuster.

Het enige dat een beetje tegenviel waren de mensen. De afgelopen jaren zagen we het publiek langzaam veranderen. Verjongen en vervrouwen, vooral. En dat is leuk. Maar dit jaar stonden de leukste mensen waarschijnlijk buiten in de lange rij want dit jaar waren het vooral weer de aangeschoten mannen in grappig bedoelde t-shirts die te toon voerden. Waaronder wijzelf natuurlijk.

Echte tegenvallers
Goed, nog een paar echte tegenvallers? IJ-bok van brouwerij ’t IJ was echt vies. Hun kenmerkende gist geeft een raar, olijfachtig smaakje aan hun bok. De Oijen Prominent Bokbier was slap en zurig. Niet erg lekker. Gelukkig sloten we af met weer een behoorlijk bokbier: Nelis van brouwerij de Prael.

Droge mond, plakkerige handen, volle blaas, we waren blij dat we weer naar huis konden. En volgend jaar? Volgend jaar zijn we er weer. Al is er geen zak aan, het is verdomme wel hét bokbierfestival.

Lees ook:

Bestetotnutoe bokbierfestival drinktips
Hoe overleef ik het bokbierfestival?
Alles over bokbier

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

3 gedachten over “Nog een keer dan: het bokbierfestival 2010

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.