Meer bokbieren van 2011

Zodra het oktober is liggen wij met onze slaapzak voor de deur van de slijter om bokbier in te slaan. Soms heeft de slijter nog geen bokbier maar soms ook wel. En dan is het proeven geblazen!

Je hebt al kunnen lezen over de eerste bieren die we hebben gedronken. Vandaag de tweede reeks.

Amstel Bock
Stond lang bekend als de beste bok van Nederland maar liet het vorig jaar een beetje afweten. Heeft Amstel zich hersteld? Het begint goed met een mooie lichtbruine kleur en een goede schuimkraag. Ook de smaak begint goed droppig.

Maar dan haken we af. De Amstel Bock is te droog. Bokbier moet in ieder geval wat zoet beginnen en dat doet Amstel niet. We proeven wel zoethout maar er is verder weinig smaaksensatie. De zwakke prestatie van 2010 was dus geen incident. Ook dit jaar valt Amstel tegen.

Heineken Tarwebok
Heineken is altijd wel lekker maar nooit een topper. Altijd een beetje een veilige keuze. De kleur is in ieder geval erg mooi robijnrood. Een goeie kleur voor een bok!

De smaak is ook goed voor een bok. Een aangename zoetigheid. Maar ook wat glad. Vlak en zonder diepgang. Eerder gepolijst als cola dan uitgesproken als een lekker bier. De Tarwebok is dus weer als alle andere jaren: aardig maar erg veilig.

Gulpener Herfstbock
Vorig jaar was de Gulpener Herfstbok erg goed en vol verwachting maakten we het flesje dan ook open. En ook dit jaar schenk je een mooi robijnrood bier in. Met een mooie schuimkraag. Maar de smaak is minder mooi. Hooguit wat zurig en verder smakeloos. Hoe kan dat nou?

Het antwoord komt als je verder drinkt. Was de dropsmaak eerst heel ver weg, naar mate het flesje leger raakt, komt de smaak dichterbij. Uiteindelijk drink je dan een heel fatsoenlijk bier met een lekkere boksmaak. Ga je zelf bokbieren testen? Begin dan met de Gulpener…

Grolsch Herfstbok
Het verhaal van Grolsch is zo ongeveer wel bekend: hun pils is lekker, hun speciaalbier vies en mierzoet. Hoe zit dat met deze bok? Hij ziet er in ieder geval goed uit. Mooi robijn en goeie schuimkraag.

Maar dan begint de ellende. Dit bier stinkt. En die geur blijf je ruiken bij elke slok. Proeven doe je het niet want de mierzoete smaak slaat al het andere dood. Wat overblijft is een soort stinkende cola in herfstkleuren. Deze is als enige de gootsteen ingegaan.

De Leckere Rode Toren
Waarom Utrechtse biobrouwer De Leckere zijn bokbier ‘Rode Toren’ noemt is niet helemaal duidelijk. Want dit bier is voornamelijk zwart, met maar een heel klein rood glansje. En schuim zit er ook al niet op.

Gauw drinken dus. En ook gauw doorslikken. Want dan weet je pas zeker dat je bokbier drinkt. Dan komt er eindelijk een overtuigende bokbiersmaak. Ja, het is echt de nasmaak waar de Rode Toren het van moet hebben. Want verder is er een soort hooggistende basissmaak die niet echt aangenaam is.

 

Bokbier drinken is dit seizoen geen onverdeeld genoegen. Amstel valt alweer tegen en over Grolsch hoeven we het al helemaal niet te hebben. Gulpener moet je even leren waarderen en Heineken smaakt als altijd. Over De Leckere zijn we niet zo enthousiast.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

13 gedachten over “Meer bokbieren van 2011

 • oktober 11, 2011 om 15:58
  Permalink

  Het beste bokbier (voor mij althans) is al jaren IJsbok van SNAB. Ook dit jaar weer met stip op nr. 1.

  Beantwoorden
 • oktober 13, 2011 om 11:13
  Permalink

  Persoonlijk ga ik toch voor de Grolsch Herfstbok… Naar mijn mening stinkt het niet, maar heeft het een kers en een beetje kandijsiroop achtige geur. Daarnaast proef ik naar de karamelachtige zoetheid een aangename bitterheid. Waarschijnlijk voortgekomen uit de gebrande mouten. Daarnaast vindt ik de afdronk heerlijk! Lichtdroog en blijft heerlijk hangen….

  Smaken verschillen, maar naar mijn mening moet je de Grolsch Herfstbok nog maar eens proberen… Misschien als het lichaam gewend is geraakt aan de weersomslag en je smaakpappillen goed functioneren…?

  Beantwoorden
 • oktober 13, 2011 om 17:33
  Permalink

  Ik ben heel benieuwd wat jullie vinden van de bok van Chouffe. Ik zag hem voor dit jaar voor het eerst en ga hem vanavond eens proeven.

  Beantwoorden
 • oktober 13, 2011 om 19:41
  Permalink

  Peter: ik vond de Chouffe redelijk. Geen geweldige topper, maar zeker een aardige bok. Alfa vind ik daarentegen een hele lekkere dit jaar

  Beantwoorden
 • oktober 13, 2011 om 20:16
  Permalink

  Alfa dus. Hmmm, ik weet dan in ieder geval vast 1 item voor op mijn boodschappenlijstje van komende zaterdag 🙂 Tnx voor de tip.

  Beantwoorden
 • oktober 13, 2011 om 22:04
  Permalink

  Zojuist de Chouffe en een La Trappe bok gedronken. De Chouffe had ik als eerste en dat was maar goed ook. Anders had ik er namelijk helemaal niks meer van geproefd. Ik kan niet zeggen dat hij vies is, maar er zit (zeker voor een bok) niet veel smaak aan. De La Trappe is dan toch een stuk beter vind ik persoonlijk. Lekkere smaak van de gebrande mout en weinig zoet.

  Beantwoorden
 • Pingback: Het beste bokbier in de supermarkt » bestetotnutoe.nl

 • oktober 17, 2011 om 22:05
  Permalink

  Zojuist ook de Amstel bok geprobeerd. In tegenstelling tot jullie, waardeer ik het droge karakter en de afwezigheid van het zoete juist zeer! Nog altijd niet beter dan een La Trappe echter. Ik blijf zoeken naar een betere 🙂

  Beantwoorden
 • Pingback: Nog meer bokken in 2011 » bestetotnutoe.nl

 • oktober 19, 2011 om 15:46
  Permalink

  Ik als echte Enschede Grolsch drinker, ga dit jaar wat anders proberen dan de Herfstbok van Grolsch.

  Ik vind het een te slap biertje. Het is dat er een donkere kleur aan zit en wat zoeter is, verder drinkt ie te gemakkelijk weg. Ik mis vooral de volle smaak. Een volle smaak die je echt moet doorslikken en waarvan je na een paar bokjes weet hoeveel je er gedronken hebt.

  (Overigens dit weekend wel de Grolsch Herfstbok uit vat proberen. 🙂 )

  Beantwoorden
 • oktober 23, 2011 om 12:21
  Permalink

  Gister de jaarlijkse boktest, doen we al zo’n 15 jaar. Mooie sortering van kleine brouwers en de usual suspects. Als beste kwamen Texels bok en Grunn bok. Beiden kregen een ruime voldoende. Brand dubbelbok, toch altijd een zekerheidje in de top 3 bij ons viel dit jaar wat tegen, te zoet. Hun plaats werd ingenomen door De Molen Dubbelbok, lekker bittertje en mooie afdronk.

  Beantwoorden
 • Pingback: De bokken top 5 van Bestetotnutoe » bestetotnutoe.nl

 • december 2, 2011 om 19:36
  Permalink

  Waar is de Hertog Jan Bockbier? Heb hem vorige week gehad, was iets te bitter. Zit nu aan de Tarwebok van Heineken, en naar mijn mening is hij te zoet. Mijn eerste slok was verbazend, maar naar mate je meer slokken neemt is hij toch iets te zoet om goed door te drinken. Nouja kan ik er in elk geval de avond “zoet” mee zijn 🙂

  Misschien als je de Hertog Jan en Heineken gaat mengen dat er dan een onverwacht goede bier uit tevoorschijn komt.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.