lentebieren 2014 deel 2: weinig bokken en ook niet zoveel lente

De lente is in volle gang en wij doen natuurlijk weer ons best om alle lentebieren te drinken die we te pakken kunnen krijgen. Na de eerste test zien we nu al een opvallende trend voor 2014: meer verscheidenheid. Vroeger waren lentebieren vooral lentebokken en nu zien we hoe steeds meer andere biersoorten een lentejasje krijgen.

De Molen Lentebier (6,2%): hop en verder niks

De Molen LentehopOpvallend want De Molen kennen we natuurlijk vooral als de Angelsaksisch geori├źnteerde koning van de zware Russian Imperial Stouts. Wat doen de brouwers uit Bodegraven met een licht lentebier? Nou, de intenties zijn gelijk duidelijk als je het flesje inschenkt want de geur van hop komt je tegemoet. Dat mag ook wel want er zitten maar liefst vier hopsoorten in.

Lente en hop is natuurlijk een prima combinatie en ook de smaak is heel erg hoppig. Maar na de mooie hopsensatie laat dit lentebier het eigenlijk een beetje liggen. Je proeft namelijk niks anders dan hop. Geen mout, weinig bitterheid, weinig karakter. Echt waterig is het niet maar er ontbreekt wel veel karakter aan dit bier. En van de lente komt eigenlijk al helemaal niet zoveel terecht. Je moet dus wel heel erg veel van hop houden om dit bier te waarderen.

sterren_2

 

 

 

De Leckere Springhaver (6,5%): tarwebier met weinig karakter

De Leckere SpringhaverDe Leckere is een biologische ambachtelijke brouwerij uit Utrecht. Begonnen in 1997 en daarmee een echte veteraan in de Nederlandse ambachtelijke bierwereld. Vorig jaar introduceerde De Leckere hun Lentekuit, een bier dat werd gemaakt met PINT-baas Jeroen Carol-Visser als co-brouwer. Blijkbaar kan Jeroen net zo goed brouwen als drinken want dit jaar brouwt De Leckere hetzelfde bier, alleen dan met een nieuwe, echt Utrechtse naam: Springhaver.

57% van de mout bestaat uit haver en tarwe en dat verklaart de naam. Het verklaart ook de wat weeïge tarwesmaak. Niet echt ons ding en wat ook al niet helpt is dat dit bier wel heel weinig uitgesproken is. Beetje zoet. Beetje bitter. Iets meer dan een beetje zuur (maar niet ongewenst). En dat is het dan. We krijgen vooral associaties met thee en daarop zitten we niet zo te wachten met dit slappe bier.

Ster_half

 

 

 

Grolsch lentebok (6,5%): verrassend lekker! Of toch niet zo verrassend?

Grolsch LentebokAch, Grolsch speciaalbier. Altijd goed om eens lekker mee te lachen. Zoet en chemisch, dat zijn Grolsch speciaalbieren. Ze zien er wel altijd goed uit en deze lentebok is daar geen uitzondering op. Mooi geel en een witte schuimkraag. Helaas ruik je al snel de chemische geur en dan heb je dus nog geen slok genomen.

Maar…… als we dan wel een slok nemen valt hij eigenlijk best wel mee. Niet zo heel zoet, best wel in balans, best een aardige smaak. Niet echt hoppig maar toch wel een beetje bitter. Wat is dit nou? Even terug kijken naar voorgaande jaren. De lentebok is inderdaad niet altijd heel zoet en ook dit jaar is hij best te doen. Sja, verwacht geen ambachtelijk bier. Hij is gezoet met suiker en hij smaakt nog best een beetje chemisch maar we kennen ergere voorbeelden uit Enschede. Nog iets minder artificieel, iets meer hop en die suiker eruit en dan… hebben we misschien wel een lekker lentebier.

sterren_2

 

 

 

Jopen Lentebier (7%): een echte Jopen maar is het ook een lentebier?

Jopen LentebierJopen is zo onderhand een echte vaste waarde voor iedere bierliefhebber. Je weet dat ze goed kunnen brouwen in die Haarlemse kerk en met dit soort seizoensbieren verwacht je dan ook wel wat. Met het inschenken zit het gelijk al goed want we zien een mooi oranje bier met een mooie grove schuimkraag. Hij ruikt wel heel erg naar gist en dat hoeft dan weer niet.

Op het etiket staat dat er koriander in zit en dat proef je ook terug. Het is sowieso een kruidig, zelfs een beetje warm bier. Maar dan wel met hop en behoorlijk bitter. Dit hooggistende bier is niet direct een heel frissig lentebier. En dat missen we dan ook wel een beetje. Niet al te krachtige smaak en niet al teveel lente.

sterren_3

 

 

 

Conclusie

Vier lentebieren en daarvan is er maar een een lentebok. De rest zijn min of meer creatieve interpretaties van het begrip ‘lentebier’. Dat maakt het leven van een bierdrinker veel leuker maar het betekent niet dat die bieren ook meteen beter zijn dan de aloude lentebok. De bieren van De Molen en De Leckere vind ik eigenlijk onder de maat. Die van Jopen niet maar een echt lentebier vind ik het ook weer niet. Dat is de Lentebok van Grolsch wel. Als die nou eens wat minder chemisch zou zijn…

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “lentebieren 2014 deel 2: weinig bokken en ook niet zoveel lente

  • april 2, 2014 om 21:22
    Permalink

    Proef snel Emelisse Lentebok: is heerlijk! (Vond ik althans)

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.