Kerstbier 2015 met Hayo en Arnoud deel 4

We komen steeds dichter bij de kerst en we zitten lekker op het terras met een graadje of 15. Toch zijn we in de stemming en drinken we de kerstbieren vrolijk door. Nou ja, vrolijk? Af en toe wat gekibbel hoort natuurlijk ook bij de kerst. Deel 4 van de kerstbierentest!

Oerbier Stille Nacht

oerbier-stille-nacht Leffe maakt Belgisch bier zoals het niet moet. Oerbier maakt echt Belgisch bier zoals het wel moet. En Oerbier Stille Nacht is kerst zoals het moet. Vrede op aard, sneeuw, liefde, kerstmuziek en de twee dagen dronken. Oerbier is zoet, kruidig en alcoholisch. Daarna is hij wat bitter van de hop en in de nasmaak weer lekker zoetig.

Stille Nacht is blond en kruidig met een goeie bitter en daarmee smaakt hij ook wel weer als alle andere Oerbieren. Maar dan nog zwaarder. Het is dus ook weer een beetje een Oerbier Grand Cru. Of een Oerbier Speciale. Of een Imperial Oerbier. Is het een kerstbier? Ja, want eigenlijk zijn alle Oerbieren stiekeme kerstbieren.

Arnoud: ik hoef nu niks meer. Mijn kerst is goed zo.

Hayo: waarom duurt kerst niet gewoon 365 dagen?

Arnoud: dit is het soort bier waarvan je het jammer vindt dat het zo zwaar is. Want je zou er meer van willen drinken.

Hayo: dit is het soort bier dat je moet drinken voor je de boom opzet, en niet erna.

Unaniem: 4,5 ster

Brand Sylvester

brand sylvesterMet slechts 7,5% is de Brand Sylvester een lichtgewicht onder de wat meer klassieke winterbieren. Toch gaat  hij al sinds 1984 mee dus er is vast een schare liefhebbers dat de kerst opleukt met dit bier. Hij is mooi lichtbruin met weinig schuim. Hij ruikt lekker kruidig maar ook wat gladjes. Hij lijkt dus wel wat op de Dubbelbock van Brand.

Ook de smaak is kruidig en dan net genoeg. Verder is hij verwarmend zoet maar ook weer niet té. En dan is hij ook nog eens mooi wrang. Eigenlijk doet de Brand Sylvester heel veel goed. Maar toch zijn we niet tevreden met het resultaat. Het is allemaal wat gladjes, ook weer net als bij de Dubbelbock.

Hayo: Uiteindelijk is het dan toch een echt fabrieksbier.

Arnoud: Het is een formule waarbij alles klopt, maar waarvan je toch niet tevreden bent met het resultaat.

Hayo: Aan het eind ga ik me ook ergeren aan die zoete afdronk.

Arnoud: Dit is wat ik karakter noem. Of eigenlijk dus het gebrek daaraan.

Unaniem: 2,5 ster

 

Bush Noël

bush-noelZiet er uit als de gewone Bush maar dan wat donkerder. Hij schuimt veel maar dan vooral als een soort cola: veel gebruis en snel weg. Bush maakt over het algemeen geen kinderachtige bieren en hun beroemde Bush Ambrée heeft maar liefst 12% alcohol. En, verrassing, dat heeft de Bush Noel ook.

Onnodig om te zeggen dat de Bush Noël wat alcoholisch overkomt. Je ruikt alcohol en je proeft het ook. Na twee slokken word je al warm van binnen, alsof je gluhwein aan het drinken bent. Wat dat betreft is het een echt kerstbier. Maar wat smaak betreft wat minder. Hij is erg zoet en niet heel kruidig.

Hayo: Goeiemorgen, wat een binnenkomer. Als je maar een bier hebt voor kerst, dan heb je aan deze genoeg.

Arnoud: Moet ik dat hele flesje opdrinken?

Hayo: Het verschil met de Bush Ambrée ontgaat me een beetje. Hoewel ik die er niet bij heb. Of wil.

Arnoud: Snel dronken en smakeloos. Het is wel een beetje hoe ik mijn kerst over het algemeen doorbreng.

Unaniem: 2,5 ster, puur op kracht

 

Duits & Lauret Winterstout

duits-lauret-winterstoutDuits & Lauret zijn Utrechtse brouwers die vaak subtiele seizoensbieren maken. Je moet altijd een beetje je best doen om ze te waarderen. We houden wel van zo’n insteek hoewel hun winterstout op het eerste gezicht niet zo subtiel overkomt. Hij is pikzwart en de schuimkraag doet denken aan een pak sneeuw zoals we die in jaren niet meer hebben gezien. Hij ruikt ook als een stout. Een echte stout. Gebrande mout dus.

En die gebrande mout, die proef je ook. Heel erg. Nou, tot ziens subtiele bieren, moeten ze bij Duits & Lauret hebben gedacht. Nu is het kerst dus nu gaan we knallen. Wel is het een wat eendimensionale stout. Het is gebrande mout, met salmiak en zoethout. En een hintje chocolade. Alsof je een heeeeeeel erg sterk dropje eet. Een complexe smaak is het niet, verwacht dus geen Harviestown Engine Oil of iets dergelijks.

Arnoud: Allememaggies. Wat een drop. Ik voel mijn bloeddruk al stijgen.

Hayo: Het is echt meer een winterbier dan een kerstbier.

Arnoud: Ik hoef er niet nog een.

Hayo: 8,5% maar toch zou ik hem als laatste drinken. Als je kalkoen op is en de gasten weg zijn.

Arnoud: Kerst? Winter? Ik zie het niet zo. 3 sterren

Hayo: Een goeie stout is een goeie stout en het kan me niet schelen in welk seizoen. 4 sterren.

Conclusie

Even leek het allemaal vrede op aard maar gelukkig was daar een kleine fittie over de Winterstout van Duits & Lauret. Het is natuurlijk wel kerst!

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Kerstbier 2015 met Hayo en Arnoud deel 4

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.