Hoe smaakten die ales van de Lidl nou?

Wat waren we toch aan het jubelen, een paar weken geleden. Engelse ales bij de Lidl, dat beloofde wat. Zelf gingen we natuurlijk ook langs bij deze Duitse prijskraker om dat traytje mee te nemen. Maar hoe smaakten ze, vroeg kritisch volger Ad zich af. Goed, beter laat dan nooit.

Het waren allemaal heerlijke halve liters want zo hoort dat met Engels bier. Ze hebben ook allemaal rond de 5% alcohol. En ze zagen eruit zoals je wilt dat een Engelse ale eruit ziet: alsof inspector Morse ze zou kopen. En dan de namen….

Cumberland – Lekker fris, bitter bier. De smaak van een ales is wel aanwezig maar niet zo sterk. Een hoppige bitterheid overheerst. Zeker wel lekker, maar doet me toch ook sterk denken aan een fatsoenlijk pilsje. Dus waarom drink ik dan een ale?

Old Thumper – Grappig: wel een ale maar dan toch donker. Lekkere caramelsmaak waardoor hij ergens wel lijkt op een dubbel. Maar ook weer niet heel bijzonder. Dus dan heb ik liever gewoon een dubbel.

Marston’s Pedigree – Lekker hoppig bier. En verder eigenlijk niks. Nu hou ik wel van hoppig bier, maar dan wel bier. Ik bedoel: ik proef alleen maar hop. Hier kan wel wat meer balans in.

Brakspear’s Oxford Gold – Ook deze is hoppig, maar dan ook nog eens erg bitter. Wel lekker, maar een beetje moutigheid zou toch wel op zijn plaats zijn in dit bier.

Bank’s Bitter – Vroeg je je (zoals ik) af waarom een bitter een bitter heet? Omdat hij bitter is! Niet boeiend en geavanceerd bitter, zoals een Orval of een Raging Bitch. Nee, dit is bitter op zijn Engels: plat en hard bitter. Gek genoeg niet eens erg hoppig. Alleen maar bitter.

Hobgoblin – Hier hoef ik niks over te zeggen want dat heb ik al gedaan. Een topper. Overklast de andere bieren in dit pakket met zijn uitgebalanceerde smaak. Die heerlijke ale-smaak die het niet verdient om weggeduwd te worden door hop. Blijft een van mijn favoriete bieren.

OK, het was een leuk pakket om te drinken maar behalve Hobgoblin waren het niet echt toppers. Maar toch: Lidl bedankt. Ben benieuwd naar de volgende mooie aanbieding.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Hoe smaakten die ales van de Lidl nou?

 • december 26, 2010 om 07:31
  Permalink

  Bedankt Arnoud voor het proefrapport, de Hobgoblin ga ik volgende keer ook kopen, toch blij dat ik niet het traytje heb gekocht, groetjes Ad

  Beantwoorden
 • januari 6, 2011 om 20:56
  Permalink

  Mooie site!
  Ben het met jullie evaluatie van het LIDL pakket niet helemaal eens. De Hobgoblin is qua smaak het meest zware en volle biertje van het stel. Als je palet op Belgische bieren is afgesteld kan ik me voorstellen die er dan het beste uitkomt.
  De charme van veel Engelse bieren vind ik juist de lichtheid. Dat je met een laag alkoholpercentage toch iets bijzonders maakt. Geen pilssmaak, echt niet!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.