Hoe overleef ik het bokbierfestival?

Als je serieus van bokbier houdt, dan is er eigenlijk maar een festival waar je heen moet: het PINT bokbierfestival van 29 tot en met 31 oktober in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Daar vind je alle bokbieren van Nederland bij elkaar.

Tegenwoordig is het festival ook gewoon een leuk uitje. Vroeger kwamen er alleen maar mannen van boven de 40 met baarden en kinderachtige t-shirts aan, tegenwoordig komen er ook andere bierliefhebbers. Gewone mensen. Mensen als jij, zeg maar.

Goed, wat moet je er doen en hoe doe je het? Bestetotnutoe legt het allemaal uit.

Onze tips:

Bereid je goed voor
Pinnen op het Damrak is niet leuk. Zorg ervoor dat je geld bij je hebt.
Stromend water is niet altijd aanwezig. Tussendoor water drinken helpt tegen nadorst en de kater. Neem daarom een fles water mee.
Doe iets aan met veel zakken en ritsen. Buiten is het koud, binnen is het warm en als je gaat roken is het weer koud. Je muntjes, je briefjes, je glas, je geld, je telefoon, je zeult er allemaal mee rond. Wel zo handig dus als je het ergens in kunt stoppen.

Kom rond 17.00 uur
Er is dan geen rij. Je gaat naar binnen, drinkt een paar biertjes en gaat weer weg om te eten. Daarna kom je terug, lacht om de rij van 400 meter en loopt er langs naar binnen omdat je al een kaartje hebt.

Eerst kijken, dan kopen
Kijk even rustig naar de lijst met bieren. Maak een globaal drinkplan waarmee je de avond door kunt komen. Bedenk wat je zeker wilt proberen en probeer je eraan te houden.

Wat is het druk!
Ja, het is druk. Leuke festivals zijn altijd druk. Stop met klagen en maak een praatje met andere mensen in de rij. En drink je bier helemaal achterin of helemaal vooraan. Daar is het rustiger.

Hou je in (1): alcohol
Je wil natuurlijk gelijk die SNAB IJsbok, maar die is te zwaar. Begin met de lichte bieren en eindig zwaar. Dan proef je het tweede biertje ook nog.

Hou je in (2): hou het obscuur
Er zijn ongeveer 80 bieren en die ga je niet allemaal drinken. Verspil geen tijd aan bieren die je ook ergens anders kunt krijgen. Daarvoor ga je niet naar het bokbierfestival. Probeer de obscure brouwerijen. Die zijn het leukst, vaak ook het lekkerst of het viest. Maar als ze echt lekker zijn, zijn ze ook snel uitverkocht.

Hou je in (3): Wat een klein glaasje!
Dankzij de kleine glaasjes betaal je niet teveel en kun je meer uitproberen

Schrijf alles op
Natuurlijk ga je wel onthouden dat dat ene biertje, achter die zuil, waar het naar uien stonk, met die vent met die baard, het lekkerste was van allemaal. Niet dus. Je krijgt een formuliertje, schrijf er ook wat op. Geloof ons, de volgende dag herinner je wel die dieptepunten maat nooit de hoogtepunten.

Die was lekker! Nog een!
Nee, niet doen. Ja, hij was lekker, schrijf het op en koop dit bier later in de winkel. Je bent niet op een festival om steeds hetzelfde te drinken. Hij was goed en de volgende is vast minder goed, maar dat is de charme van een bierfestival.

Even met de brouwer praten
Die grappige vent of die leuke dame die jouw biertje tapt, is niet de brouwer. Die staat te netwerken met zijn collega’s of andere mensen die er wel toe doen. Maak plaats voor de volgende klant.

Al dat bier! Nu naar de WC
WC’s zijn goed te doen. En als je betaalt, krijg je snoep. Niet zeuren dus, maar muntjes in dat schoteltje leggen en veel plezier met je trekdrop.

Eten
Kom voor etenstijd en ga snel weer weg om te gaan eten. Eet ook de rest van de avond. Dan kun je veel meer bier hebben. Er is genoeg aanbod van vet eten, dus dat moet lukken.

En de belangrijkste tip van allemaal: kijk uit naar mensen met een bestetotnutoe t-shirt aan. Want dat zijn wij.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

8 gedachten over “Hoe overleef ik het bokbierfestival?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.