Hoe koop ik Westvleteren?

Bij de abdij

Westvleteren 12 koop je door de biertelefoon te bellen: 0032 – 702 100 45.

Als je geluk hebt, kun je dan je bestelling doorgeven en het kenteken van je auto. Een paar dagen later kun je dan maximaal twee kratjes Westvleteren ophalen in Westvleteren.

Wanneer kan ik bellen?
Je kunt op bepaalde tijden bier bestellen. Op de website van de Sint Sixtusabdij staat een schema met de dagen en de uren waarop je kunt bellen en waarop je de kratjes kunt afhalen.

Als ik bel, hoor ik niets of hooguit een ingesprektoon
Welkom in de echte wereld. Heel veel mensen bellen en er is nauwelijks doorheen te komen.
Het enige wat je kunt doen, is gewoon heel vaak proberen en hopen dat het eens lukt.

Hier heb ik geen zin in, maar ik wil toch eens Westvleteren 12 proeven
Er is een aantal bierspeciaalzaken en café’s die regelmatig Westvleteren verkopen. Kijk bij goed gesorteerde bierwinkels en goeie slijters. Met name onafhankelijke slijters hebben vaak een paar flesjes Westvleteren op voorraad. Reken op ongeveer €12,50 per flesje voor een Westvleteren 12.

En waar je altijd terecht kunt, is het bezoekerscentrum van de Sint Sixtusabdij. Dat zit in Café de Vrede, tegenover de Abdij. Daar kun je een Westvleteren bestellen of proefpakket van zes flesjes Westvleteren kopen. Wel wat ver weg, maar als je in de buurt bent de moeite waard.

Café de Vrede
Donkerstraat 13, Westvleteren
0032 – 574 003 77

Waarom is dat gedoe over Westvleteren?
Westvleteren had onder kenners altijd al een hele goeie naam. En in 2005 is de zwaarste variant, de 12, verkozen tot het beste bier ter wereld door de toonaangevende website Ratebeer. De vraag is toen geëxplodeerd, vooral doordat nu bierdrinkers over de hele wereld de 12 wilden proeven. Sindsdien is het heel moeilijk te krijgen.

Waarom kan je het niet gewoon kopen?
De monniken van Westvleteren zijn nogal steng in de leer. Van de opbrengst van hun bierverkoop leven ze en onderhouden ze hun abdij. Ze brouwen niet meer dan dat ze nodig hebben. En dat is veel minder dan de rest van de wereld graag wil.

Waarom moet ik helemaal naar Westvleteren rijden?
De monniken hebben geen distributiesysteem opgezet. Dat hoeft ook niet, omdat hun klanten het bier toch wel komen halen.

Wel een beetje arrogant allemaal!
Zeker, maar ze komen ermee weg. Overigens hebben de monniken ooit hun recept weggegeven aan een abdijbrouwerij: Sint Bernardus, in het nabijgelegen Watou. Sommigen mensen proeven nauwelijks verschil met Westvleteren. En Sint Bernardus is gewoon verkrijgbaar bij de betere slijter of bierwinkel.

Maar is Westvleteren 12 echt zo lekker? Is het echt het beste bier ter wereld?
Soms verwachten mensen dat er een engeltje op hun tong gaat piesen als ze voor het eerst Westvleteren drinken. Dat is niet zo. Westvleteren is ook maar gewoon bier. Zelf vinden we bijvoorbeeld Rochefort 10 lekkerder. Maar dat neemt niet weg dat Westvleteren 12 een fantastisch bier is, als je van zware Belgische bieren houdt. Zeker de moeite waard om eens te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *