Het beste bokbier van je slijter

Goed, je bent naar de super geweest en je hebt een paar bokbiertjes gedronken. Ons viel het een beetje tegen maar goed, dat maakt het elk jaar ook wel weer leuk. Nu wil je natuurlijk weten wat er echt te koop is. En dus ga je naar de slijter of de gespecialiseerde bierwinkel. Die heeft meer keuze. Misschien zelfs een beetje teveel keuze. Want welk bier moet je kiezen? Bestetotnutoe zocht het uit!

Budels herfstbok
Een van onze favoriete brouwerijen: het kleine Budels. Brouwen heel veel verschillende soorten bier. En in de herfst ook een bok. Als je hem inschenkt zie je een mooie witte schuimkraag die snel weer weg is. Dat is niet zo erg want daarna zie je een heel mooie robijnrood bier. De onmiskenbare geur van bokbier nodigt je uit tot een slok.

Deze herfstbok begint met een lekkere, maar niet overdreven moutzoete smaak. Lekker droppig en gewoon bokbierachtig. De nasmaak is de precies goede combinatie tussen plakkerigheid en een bittertje van de hop. Je wil gelijk weer een slok.

Budels herfstbok is niet zo uitgesproken dat hij aandacht nodig heeft. Je kunt ‘m lekker doordrinken. Hij is niet te zwaar en erg goed in balans. Dit benadert echt het perfecte bokbier.

Gulpener herfstbok
Als je een Gulpener inschenkt is de schuimkraag snel weg. Een euvel waar veel bokbieren last van hebben. Hij is dan nog wel mooi bruinig robijn. De geur is wat prikkelend alcoholisch, maar heeft een mooie bokneus.

Gulpener herfstbok is een goeie bok. Hij mist wat zoetigheid in het begin, maar maakt dat ruimschoots goed wanneer hij je keel inglijdt. Dan komt het zoetje er goed doorheen en ook nog perfect vermengd met een goed hoparoma. Die combinatie is echt heel mooi.

En ja, dan is de nasmaak natuurlijk fantastisch. Dat kan ook niet anders. Gelukkig is het echt een doordrinkbier, want de heerlijke plakkerigheid in je mond smeekt om meer. En dat is geen straf!

Jopen vier granen bok
Deze leuke kleine brouwer uit Haarlem brouwt vaak leuke bieren en natuurlijk ook een bok. Net als Hertog Jan en Bavaria is dit een bovengistend bier, maar waar de bokken van deze brouwers een wat zware en erg rijke smaak hadden, daar blijft Jopen een echt bokbier. Jopen bokbier is veel minder fruitig en heeft een echte, droppige hopsmaak, zonder heel bloemig te worden.

Het is niet echt gelukt de kleur van dit bier robijnrood te maken. Maar goed, bier is natuurlijk in de eerste plaats om te drinken en niet om naar te kijken. En dat drinken lukt prima met Jopen. De geur is al meteen goed en als je drinkt proef je een echte bok die geen last heeft van fruitige bijsmaken.

Opvallendste is wel dat dit bier niet echt zoet is. Maar je proeft dus wel de droppige en plakkerige boksmaak. En ook de nasmaak die bepaald wordt door het hoparoma. Je verlangt naar meer en zo moet het met bier. Jopen heeft het beter voor elkaar dan veel van de grote brouwerijen.

Texels Bock
Lekkerste bockbier van Nederland 2009 staat prominent op het etiket. Nou zijn we daar niet meer zo van onder de indruk, zo’n beetje elke bok heeft dat tegenwoordig op zijn etiket staan. Praatjes vullen geen gaatjes, bier hopelijk wel. Heel erg donkerrood, tegen het bruine aan. Tikkie zwaarder dan de meeste andere bocken met 7%.

De geur is niet geweldig, zwak en je ruikt een beetje fruit. Het neigt een beetje naar overrijpe bananen. Hij smaakt echter prima. Moutig en een beetje droppig in het begin. Dan komt de gebrande mout en de hop er doorheen. Eigenlijk precies zoals je een bock wilt hebben. De nasmaak is helaas minimaal. Er blijft weinig hangen.

Al met al een prima bock. Maar de lekkerste van Nederland? Nee dat jammer genoeg niet.

De Leckere Rode Toren Bok Speciaal
Een hele mond vol, die naam en dat is het bier ook wel. Erg kruidig van geur en van smaak. Erg geschikt om deze herfst je verkouden neus boven te hangen. Kruidig is hij ook als je hem drinkt. En met de droppige boksmaak zit het ook wel goed.

We missen wel een beetje balans in de Rode Toren. De hop komt niet echt goed naar voren en soms heb je iets teveel het idee dat je dropwater drinkt. We missen dus een beetje het sprankelende van een goede bok. Maar mochten we deze herfst griep krijgen, dan pakken we zeker een Rode Toren.

Christoffel Bok
Christoffel is toch een beetje een vreemde eend in de bierbijt. Met dat afwijkende beugelflesje, altijd een beetje andere biersoorten. Het is toch de Subaru onder de biermerken. En dat geldt ook weer voor hun bok. Die heet double dark.

Dit toch zo Nederlandse bier is geëxporteerd naar Massachusetts, volgens het etiket. Maar blijkbaar vonden ze het daar niet lekker want we hebben dit flesje gewoon bij de slijter op de hoek gekocht. En de Christoffel Bok is best te doen. De kleur is mooi robijn maar de geur is wel raar. Een beetje ijzerachtig.

Ook de smaak is wat vreemd. Op zich is het wel een bok, maar dan anders dan anderen. Die vreemde ijzerachtige geur komt ook terug in de smaak, maar dan in combinatie met een hele sterke droppige boksmaak. Dat zal dan de double dark wel zijn. Niet vies, maar je moet er wel net zin in hebben. Wel lekker om eens te drinken, maar we zouden er geen krat van meenemen.

La Trappe Bockbier
Ook ’s lands enige trappist waagt zich al jaren aan bokbier. En La Trappe bock is dan ook wat meer een trappistenbier, dan een bokbier. De kruidige geur, de sterke, rijke smaak. Doe je ogen dicht en je zit in een abdij. En dan die afdronk. Die heerlijke afdronk die we al kennen van de lekkere La Trappe dubbel die het zo goed deed in onze herfstbierentest.

Maar is La Trappe Bockbier dan nog wel een bokbier? Welnee. Voor de vorm zit er, ver weg in het brede palet, nog wel een boksmaakje in maar veel moet je er niet van voorstellen. Dit is zo’n heerlijk hooggistend herfstbier, waar je er nooit genoeg van hebt liggen, maar met bokbier heeft het niet veel te maken.

Brugse Bok
Belgische poging een graantje mee te pikken van onze Nederlandse herfstbiertraditie. Zonder chauvinistisch te zijn: dit is niet te drinken. Het enige dat goed is, is de kleur. Je hebt ook alle tijd om die te bewonderen want de schuimkraag is meteen weg, en dan ook helemaal.

Verder is de Brugse bok zuur, is niet fijn gehopt en mist gewoon een lekkere smaak. Dit bier heeft werkelijk niets te maken met de Nederlandse of Duitse boktraditie. Brouwerij de Halve Maan mag het in de Dijver gieten en het volgend jaar nog een keer proberen.

Uitslag:

1: Budels Herfstbok. Goed geslaagde smaak  en bijna perfecte balans. Alles wat je wil in een bokbier.

2. Gulpener Herfstbok. Mist wat smaak in het begin maar maakt dat goed met een geweldige afdronk.

3. Jopen Viergranen Bok. Als je dan toch een hooggistende bok brouwt, doe het dan zoals Jopen. Want dit blijft een echte bok.

4. Texels Bock. Ook hooggistend maar dan wat te moutig en te fruitig voor een bok. Smaakt wel goed.

5. La Trappe Bockbier. Heeft weinig met bokbier te maken maar verder een lekker herfstbier.

6. De Leckere Rode Toren Bok Speciaal. Erg kruidig en sterke dropsmaak. Niet echt een doordrinker.

7. Christoffel Bok. Het gekke broertje van de bokbieren. Als je hem ziet staan: koop een flesje maar geen sixpack.

8. Brugse Bok. Heeft niets in deze lijst te zoeken. Heb je een flesje? Geef weg aan iemand die toch al niet van bier houdt.


Lees ook:

Meer over bokbier
Wat eet je bij een bokbier?
Het beste bokbier in de supermarkt

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

15 gedachten over “Het beste bokbier van je slijter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.