Het beste bokbier in de supermarkt
Let op: dit artikel is uit 2010!
Benieuwd naar bokbier uit 2011? Kijk hier en hier.
De herfst is nu echt begonnen: er is weer bokbier. Ook voor jou want je kunt het nu overal krijgen. Bij de slijter maar ook gewoon in de supermarkt. En daar zijn we ook naar toe geweest. Om te zien welk bokbier je het beste kunt kopen. Dus niet bier van leuke kleine brouwerijtjes, maar gewoon als je door de buurtsuper wandelt en zin hebt in bokbier.
Amstel
Amstel bok is elk jaar weer top. Maar dit jaar niet. Waar is die heerlijke Amstel-smaak gebleven? Die is weg! Een bokbier moet beginnen met de zoetige sensatie van drop maar die is er gewoon niet. Hoe kan dat nou?
De nasmaak is gewoon weer fantastisch. De bitterheid is ook goed. Eigenlijk is er dus helemaal niets mis met dit bier behalve een zoetige mengeling van drop en karamel die een bok tot een bok maakt. Doe ons maar weer het recept van vorig jaar, Amstel!
Grolsch Herfstbock
Niet zoet! Niet zoet! Grolsch is dit jaar niet zoet! Nou ja, het is natuurlijk wel zoet. Maar niet heel zoet. Voor een Grolsch dan.
Als je hem inschenkt zie je een mooie schuimkraag. Maar vreemd genoeg is de kleur van deze bok niet echt robijnrood. Zelfs bij een lamp zie je alleen een bruine gloed en geen rode.
Nu het enorm zoete van de Grolsch wat minder is, vraag je je af wat je nou eigenlijk drinkt. Vreemd genoeg ontbreekt de droppige smaak van een bok bij Grolsch. De zoetigheid, die natuurlijk nog steeds wel domineert bij een Groslch, is niet eens onaangenaam. Lekker warm. Maar daarnaast is de basissmaak niet echt lekker. In ieder geval is het geen boksmaak.
Maar wat het belangrijkste wat Groslch bok mist, is een goede nasmaak. Er is geen hoppige kick. Geen lekkere nasmaak in je keel. Je mond plakt niet en vraagt niet om meer. Grolsch is lekker voor als je van zoet houdt en verder niet zoveel geeft om een bok.
Heineken Tarwebok
Wat zoetig maar beslist niet onaangenaam. Mooie mix van zoet, misschien iets té, met een lekkere droppigheid. Blijft ook goed hangen in je keel voor dat broodnodige bokbiergevoel, zo in de herfst. En bij de nasmaak komt dat heerlijke bittertje nog even kijken. Dan hou je nog dat heerlijke wrange mondgevoel over wat zo lekker is aan een bok en waardoor je verlangt naar je volgende slok.
Wij vinden Heineken behoorlijk goed. Iets te zoet voor onze smaak maar verder mooi in balans. We vragen ons dus af: hebben ze in Zoeterwoude de etiketten van Amstel en Heineken verwisseld?
Alfa Bokbier
Wanneer je aan je Alfa ruikt, ruik je een beetje een rioollucht. Beetje lullig maar zo is het echt. En als je gaat drinken wordt het niet veel beter. De smaak is gewoon ranzig. Alsof hij niet goed meer is. Wat verder opvalt is de lichtbruine maar niet robijnrode kleur. En de afwezigheid van een droppige smaak. Terwijl dat wel moet natuurlijk, in een bokbier.
De bitterheid is wel goed voor elkaar bij Alfa. En dat is gelijk het beste dat we over dit bier kunnen zeggen. De nasmaak is ook alleen maar een hoppig bittertje, zonder de droppigheid die je zo graag wilt in een bokbier. Alleen met een aangename bittere smaak redt je het natuurlijk niet, deze herfst. Vooral niet met die putlucht in je glas.
Hertog Jan Bockbier
Dit bokbier ruikt heel erg moutig. De smaak is een beetje raar. Ook heel erg moutig en behoorlijk zwaar. En ook nog eens best wel droppig. Het gekke is: hij is niet zoet maar ook niet erg hoppig. Wat blijft dan over? De enorme moutigheid van dit bier. Dat komt doordat dit een bier is van hoge gisting en dat geeft een andere, rijkere smaak dan bieren van lage gisting.
We kunnen ons voorstellen dat er mensen zijn die deze bok wel lekker vinden maar wij vinden het niet echt een lekkere doordrinker. Als hooggistend bier is het is meer een soort licht winterbier, met al die moutigheid. Heb je net een sixpack gekocht en vind je ze niet lekker? Laat ze eens een jaartje liggen. Die moutigheid maakt het vast een heel goed bewaarbier.
Bavaria Hooghe Bock
We zeiken misschien een beetje maar we vinden dat een bok laagistend moet zijn. Bavaria en Hertog Jan hebben daar lak aan en brouwen gewoon een hooggistend bier. OK. Dat kan ook. Respect! Maar kies dan wel een goede gist uit, zoals Hertog Jan doet. Beetje neutraal enzo, maak het niet te gek. Maar nee hoor. De Hooghe Bok is van een fruitigheid die bij de eerste de beste trappist niet misstaat. Nog meer dan Hertog Jan een hooggistend bier. Maak hem iets zwaarder en je hebt een dubbel waar niks mis mee is.
Is dit nog een bok? Wij denken van niet maar is hij ook vies? Dat dan weer niet. Geen slecht herfstbier. Op een mooie zondagmiddag in de herfstzon is de Hooghe Bock goed te doen maar verwacht geen lekkere doordrinker.
Brand Dubbelbock
Met 7,5% een zware jongen onder de bokken. Altijd erg goed en onze verwachtingen waren hooggespannen. Ook dit weer is een Brand Dubbelbock erg lekker. Mooi in balans, niet zo zoet.
Of eigenlijk helemaal niet zo zoet. Is het wel een bock? Misschien wel, maar misschien ook niet. Wij weten het gewoonweg niet. Misschien moeten we op houden met nadenken en meer gaan drinken.
Uitslag: Wat koop je in de supermarkt?
1- Heineken Tarwebok: de beste balans en een echte boksmaak
2- Brand Dubbelbock: Wel wat zwaar voor een echte bok maar gewoon erg lekker bier
3- Amstel Bock: Niet meer de nummer 1 maar scoort veel punten op nasmaak
4- Hertog Jan Bockbier: Behoorlijk moutig en geen doordrinker maar lekker voor de liefhebber
5- Bavaria Hooghe Bock: Wat ons betreft geen bokbier maar verder best lekker
6- Grolsch Herfstbock: Minder zoet dan andere jaren maar weinig lekkere smaken
7- Alfa Bokbier: Geen boksmaak wel een rioollucht. Terechte laatste plaats
Ik ga al jaren voor de Hertog Jan en Grolsch herfstbok.Gewoon lekker en geen stok tussen te krijgen.
Met angst en beven zojuist een flesje Alfa Bokbier genuttigd. Flesje zag er ook al rommelig uit (scheef etiket, rommelig geplakt) dus dat beloofde weinig goeds.
Echter: Geen putlucht! En de smaak viel met die verwachting ook alles behalve mee. Weliswaar geen uitgesproken bokbier mijn inziens maar zeker geen vies biertje.
Bier gehaald bij de Mitra ipv grootgrutter dus wellicht andere brouwbatch oid. Er kan altijd iets fout gaan bij een brouwsel.
(Disclaimer: Ik ben licht verkouden, misschien heeft dat me gered.)
Kom net terug van de Mitra. Volgende keer zal ik speciaal voor jou nog eens een flesje meenemen en dan zullen we zien.
Maar inderdaad geen uitgesproken bokbier. En dat zijn er eigenlijk heel veel niet.
Pingback: Wat dronken zij? Een week in bier » bestetotnutoe.nl
Pingback: Het beste bokbier van je slijter » bestetotnutoe.nl
Ich glaube das Thema bedarf weiterer Diskussionen
Zojuist mijn eerste bok van dit jaar geopend het is een christoffel winterse herfstbok,alle kritiek ten spijt ik vind hem heerlijk met zijn 7,8%maar ben dan ook liefhebber van speciaalbier en geen pilsdrinker
Pingback: bestetotnutoe.nl Welk bier dronken we deze week? » bestetotnutoe.nl
Pingback: Bestetotnutoe drinkt de eerste bokken van 2011 » bestetotnutoe.nl
Van de grote jongens is slechts Amstel en Brand Dubbelbock de moeite waard. De rest kan dienen als gootsteenontstopper. Veredeld suikerwater met een nep (kauwgom ) achtige zoetheid.
Kijk snel op http://www.bier-tent.nl voor echte bokbieren.
Grolsch Bock begin ik niet eens aan omdat ik er vanuit ga dat die zoals altijd veel te zoet is.
Excuss ik vergeet helemaal de echte bokken op te noemen (na bijna 30 verschillende te hebben gedronken;
In willekeurige volgorde Ijsbock, Bronkhorster herfstbok en Ezelenbok
http://www.bier-tent.nl/bokbieren2012.htm
Grolsch bok is inderdaad veel te zoet niet aan beginnen….