Frans bier: wat moet je drinken en wat niet?

Vaste gastblogger EijkB ging op vakantie naar Frankrijk voor een kritisch en diepgravend onderzoek in de biercultuur. Wat moeten we drinken en wat niet?

Kronenbourg
Na één dag hard werken was het hoog tijd voor vakantie. Met pinksteren genieten wij jaarlijks van het feit dat iemand van ons toegang heeft tot een huis in de Morvan, Frankrijk. Met 17 volwassenen en 10 kinderen is het tempo iets anders dan bij aanvang van deze traditie, desondanks hebben we toch zo’n 25 dozen Kronenbourg soldaat gemaakt. Van die te kleine, vieze zanderige slappe Franse pilsjes. Ze smaken alleen in Frankrijk als het minimaal 25 graden is en je niets anders voor handen hebt. Naast de tapdozen witte wijn, de flessen Cremant de Bourgogne – champagne die geen champagne mag heten – dronken we ook nog Frans speciaalbier.

Niet te veel, de dagen waren lang, maar de bierliefhebbers waren blij verrast met de afwisseling wat later op de avond. Na een doos Kronenbourg per persoon gedronken en weer uitgezweet te hebben is wat stevigers bij het kampvuur goed toeven! De Franse speciaalbieren uit Noord Frankrijk zijn al langer bekend maar tegenwoordig vinden ook kleine artisanale brouwerijen onder Parijs hun afzetmarkt in de supermarktschappen. Verwacht geen uitdagende bieren, alle gedegusteerde bieren waren vriendelijk en toegankelijk.

Jenlain
In de lokale supermarkten rondom Chateau Chinon vond ik diverse Noord-Franse bieren die ze overal in Frankrijk verkopen, bv. de Jenlain van Brasserie Duyck. Zoals bijna alle Franse brouwerijen heeft Jenlain een portfolio van de klassieke types: Wit, blond en amber. De Blond komt in diverse varianten met D’Or als meest in het oog springende verschijning. Een keurig blond bier van 8% ABV wat goed te drinken is bij een lekkere droge Franse worst.

Ch’ti
Een ander goed verkrijgbaar bier uit Noord Frankrijk is de Ch’ti reeks van brasserie Castelain. Verkrijgbaar in Blond en Amber is ook dit een geschikt alternatief als de kinderen op bed liggen. Wat vriendelijker in de procenten dan de Jenlain d’Or. Met 6.4% voor de blond en 5.9% voor de amber is het prima doordrinkbaar. Wederom geen fratsen, keurig in balans. Uitstekend te drinken bij de prachtige Franse film “Bienvenue chez les Ch’tis”.

3 Monts
Derde brouwerij die hard aan de weg timmert qua verkrijgbaarheid in heel Frankrijk is St Sylvestre uit Noord Frankrijk, vooralsnog overduidelijk het kloppend bierhart van Frankrijk. Nu, ze praten daar net zo Vlaams als Limburgers Nederlands spreken dus waar ze de inspiratie vandaan halen is duidelijk. De 3 Monts van St Sylvestre is een zwaar blond bier van 8,5%. Waar Belgen rond dit %ABV een Tripel brouwen, houden de Franse Brouwers vast aan de traditie van de “Strong Pale Ale”. Minder fruitig dan een tripel en in de nadronk best wat alcohol. Mooi desssertbier bij een stevige Franse kaas.

La Goudale
Hadden de vorige drie brouwerijen een knappe meertalige website, Les Brasseurs de Gayant heeft dat niet. Uiteraard is een flashy site geen sleutel tot succes maar geeft wel wat cachet aan je merk. Van deze brouwer uit Douai was La Goudale in iedere supermarkt te verkrijgen. Een Biere de Garde (simpelweg: Bier om te bewaren) van 7.2%. Blond, goed toeven en inwisselbaar voor ieder blond bier hier beschreven. Uiteraard zijn er verschillen maar zoals u gelezen heeft werden deze bieren geproefd na een doosje Kronenbourg en op dat moment smaakt alles verheffend. Zo ook dit bier. Fraai artisinaal etiket wat niet mistaat bij een late lunch van de BBQ! Van deze brouwer komt ook het verraderlijke La Bière Du Démon. 12% en een bijna dezelfde doordrinkbaarheid als de veel lichtere Goudale. Uitstekend geschikt als de zon het terras verlaten heeft en het tijd is voor een slaapmutsje.

Thomas Becket
We duiken dieper Frankrijk in met Brasserie Larche. Iets onder Parijs brouwen ze de “internationaal ogende” lijn Thomas Becket. Met een Blanche (wit), Blonde, Ambrée en een Brune ook geen uitdagend portfolio maar gewoon goed te drinken zonder dissonanten.

Rur’Ale Blonde, Rousse en Brune
Uit de Morvan zelf vond ik wat flesjes van Vincent Robiche. De Rur’Ale Blonde, Rousse (amber) én Brune zijn allen gebrouwen volgens het klassieke recept. Alleen de Bruin vond ik wat te licht voor een klassieke dubbel. De andere 2 zijn ook alles behalve spannend. Hoeft ook niet, het geeft een mooi tegenwicht tegenover al die experimentele dubbel gedryhopte IPA’s en smeerolie Stouts uit de rest van de wereld. Soms meen ik te weten dat een klassiek blond en smakelijk bier van 5% moeilijker is te brouwen dan de zoveelste explosie met genoeg hop om fouten te verbloemen.

Als je op de terugtocht door Lille komt, stop dan even bij het enorme winkelcentrum Euralille. De Carrefour aldaar heeft een uitgebreid assortiment Franse bieren. Leuk als souvenier voor bierminnende vrienden thuis. Beter als een stapel vakantiefoto’s.

Pelforth
Waren er ook slechte bieren in Frankrijk? Natuurlijk! Laat alle bieren van Pelforth alstublieft links liggen. De Brune die ik dronk op een onvriendelijk terras in een afgelegen dorpje was alles behalve lekker. Zoet, plakkerig en … uit de stal van Heineken. Kijk dus goed op het etiket of het een “artisinaal” bier is uit Frankrijk van een Frans klinkende brasserie uit een klein Frans plaatsje. Die zullen je vakantieplezier echt niet bederven!

Over Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.