Drinken als Bestetotnutoe deel 2

Bij deel 1 waren we geëindigd met het bier in je glas. Er zijn nu twee opties: je giet  het achteloos in je nek. Doe je dat dan hebben we liever niet dat je dit blog leest,  ga weg. Je begrijpt het niet.

Of je gaat even zitten en kijkt een naar het bier. Heel goed, nu ben je  onze vriend.

Wat zie je?
Als je een biertje hebt ingeschonken zijn er drie dingen belangrijk:

Schuimkraag
Is die gelijkmatig? Zijn de bubbels allemaal hetzelfde formaat. Blijft je schuimkraag  goed staan? Kijk ook naar de kleur, ook daar zit verschil in. En heel belangrijk, laat het schuim een mooi laagje achter op het glas? Dat noemen  ze Brussels kant. Als je zo’n mooi gordijntje hebt dan is je bier goed gebrouwen en is je glas schoon.

Kleur
Kleur zegt al het een en ander over je bier. Bier is er in een scala aan kleuren. Die kleuren worden uitgedrukt in EBC (European Brewing Concention). Op zich niet zo heel boeiend, het gaat er immers om dat de kleur overeenkomt met wat je mag verwachten van de stijl. Een pils dat donkerrood is, klopt niet. Dus kijk vooral of de kleur klopt bij de bierstijl.
Daarnaast zegt kleur ook nog iets over het bier. Een heel erg lichtgeel bier zal niet voor een enorme smaakexplosie zorgen.

Helderheid
Is je bier mooi helder? Mooi als dat zo is maar hoort dat ook? Een helder witbier? Daar is wat mis mee. Sommige ongefilterde bieren horen helder te zijn. Maar als ze erg koud zijn hebben ze een waas hebben. Niks mis met het bier, des te meer met de temperatuur. Wij sturen een te koud bier weer terug, net als een te warm bier. In een restaurant eet je ook geen koude biefstuk.

En dan? Dan ruik je!
Bij een goed bier komt je nu een heel scala aan geuren tegemoet. Het is eigenlijk te veel om op te noemen, elk bier heeft zijn eigen palet aan geuren.

Een paar veel voorkomende geuren:

Fruit
Vooral Belgische bieren hebben veel fruit. Dan hebben we het ook meteen over de hele fruitmand. Een Rochefort 10 ruikt naar bananen, vijgen, aardbeien en veel meer rood fruit. Probeer maar eens, een keer en je bent verkocht. Maar ook fris fruit komt voor. Een Amerikaanse IPA ruikt vaak naar citroen, grapefruit of limoen.

Specerijen
Een Hoegaarden witbier ruikt onmiskenbaar naar koriander. Een Leffe blond heeft iets van kruidnagel. Zelfs een pilsener heeft iets kruidigs, steek je neus maar eens in een glas Brand Up, dan ruik je peper.

Hop
Dat is niet lastig, hop zit in vrijwel alle bieren. Maar er zit wel veel verschil in. Een zware trappist heeft andere hop dan een een fris pilsner. Wil je echte pure hop? Dan zal je op zoek moeten naar de 5 am saint van Brewdog. Daar zit vrijwel geen bitterheid in alleen maar hopsmaak en aroma. Het is lastig te krijgen, dat weten we maar doe toch je best maar.

Gist
Gist heeft een specifieke geur, het beste ruik je het in een Saison. Het ruikt naar rijzend brood. Het is lastig uit te leggen maar als je het eenmaal bewust hebt geroken, weet je het.

Mout
Ook dit heeft wat weg van brood. Maar dan brood wat net uit de oven komt. Het ruikt wat zoetig en vol. De meeste donkere trappisten gebruiken veel mout, daar kan je het beste in ruiken.

Ruiken aan je bier is iets wat een tweede natuur moet worden. Hoe vaker je ruikt hoe meer geuren je zult leren herkennen. De geur van bier is zo ontzettend divers dat we echt niet alles kunnen noemen. Het is vaak handig om ook even op internet te kijken. Ratebeer is bijvoorbeeld een goede. Daar schrijven mensen vanuit de hele wereld beoordelingen over het bier. Als je dat leest haal je vaak veel meer uit je bier.

Oké, nog even wachten. Volgende keer gaan we echt een slok nemen. Bier drinken gaat vooral om discipline.

Lees ook:
Drinken als de bestetotnutoe
Smaakbeleving

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

2 gedachten over “Drinken als Bestetotnutoe deel 2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.