De kleine bestetotnutoe winterbierentest

December is nog niet op de helft en we hebben de hele winter al gehad: sneeuw, ijs, stamppotten en wanhopige reizigers. Hoog tijd dus om passende maatregelen te treffen voor wat nog komen gaat! En bij bestetotnutoe doen we dat door naar de slijter te glibberen, voor we helemaal ingesneeuwd zitten. Deze winter gaan we overleven op een aantal mooie winterbieren. Hoe smaken ze en welke moet je hebben?

Makkelijk was het trouwens niet. Het aanbod is wat magertjes en het is alsof de winter ook de bierbrouwers heeft verrast. Alleen bij Mitra verkochten ze een paar fatsoenlijke winterbieren. Misschien kunnen we binnenkort wat meer krijgen en dan doen we gewoon nog een test. We hebben tenslotte nog een maand of drie.

Als eerste dronken we Palm Dobbel. Met maar 6% alcohol aangenaam licht. Best lekker maar niet heel erg bijzonder. Sja, het is een Palm maar dan net even anders. Meer gehopt en een wat sterkere smaak. Maar de relatie met winter of kerst ontgaat ons een beetje. Is dit wel een winterbier, vragen we ons af? En waarom dan?

Dan het Winterbier van de Texelse bierbrouwerij. De Texelse deed het goed in onze bokbiertest en scoort ook nu weer goed. Volgens het etiket is dit bier ongefiltreerd en volgens ons ook. Het is een troebel bier met een lichte amberkleur. De schuimkraag is mooi en wit. Er zit 7,5% alcohol in.

De geur is niet heel sterk, maar wel een beetje kruidig. De smaak is zelfs heel erg kruidig. Wij proeven koriander en sinsaasappelschil en we zijn gelijk in de winter. Dit is warm, dit is kruidig en dit is lekker. Ergens ver weg vinden we hem trouwens lijken op een Duits witbier.

De Wintervrund van Gulpener is ook een typisch winterbier. Maar dan wel donker, als de dagen voor kerst. Zelfs de schuimkraag is een beetje bruin.

Ook van de Wintervrund ben je gelijk warm. Mag ook wel met 8,5% alcohol. We zijn enthousiast over dit bier vanwege de plakkerige en zurige wintersmaak. Maar vooral is hij zoet en kruidig. Hij lijkt wel een beetje het neefje van een Rochefort 10 en dat is natuurlijk een compliment.

Affligem doet deze winter ook mee. De Affligem Christmas heeft 9% alcohol en is een beetje verraderlijk. De eerste slok is eigenlijk prima. Mooi kruidig en zo, lekker winters. Maar dan. Dan merk je dat dit bier veel minder mooi is dan de andere bieren.

Affligem Christmas niet zo mooi afgerond. Alsof het haastig is gebrouwen. Het is net koken met een pakje: het smaakt er wel naar maar ook weer niet echt. Affligem maakt niet echt een winterbier, het is meer bier met wat winterse kruiden erin.

Ook Jopen deed het goed in de bokbiertest. Ze kunnen aardig brouwen in Haarlem en dat doen ze nu ook met hun Jopen Ongelovige Thomas. 10% alcohol dus hartverwarmend. Als je aan dit bier ruikt, lijkt het wel een Amerikaans bier. Dat komt door de Amerikaanse hop die erin zit.

De Ongelovige Thomas is zoet en die hop is erg lekker. Maar waarom is dit nou een winterbier? Daar komen we niet uit. Het is niet een bier dat je verwacht bij winterbier.

Eigenlijk is een winterbier van La Chouffe natuurlijk een beetje valsspelen. La Chouffe brouwt het hele jaar door zoete en kruidige bieren. In de Ardennen, nog wel. Geen wonder dus dat N’ice Chouffe een lekker winterbier is.

Met 10% alcohol laat La Chouffe er geen gras over groeien. N’ice Chouffe is lekker, peperig en zoet. Dat alcoholpercentage komt er echt prima uit en de caramelhint doet de rest. Over het hartverwarmende karakter hoef je je dus geen zorgen te maken. Wel heeft dit bier dat typische Chouffe-smaakje en daar moet je van houden.

De uitslag:

1 – Winterbier van de Texelse bierbrouwerij. Lekker kruidig, warm, echt een winterbier. Bewijst dat een winterbier niet per sé heel veel alcohol hoeft te hebben.

2 – Wintervrund van Gulpener. Donker winterbier. Gewoon goed.

3 – N’ice Chouffe van La Chouffe. Kerst in de Ardennen met dit bier. Als je liefhebber bent van La Chouffe, dan is dit jouw bier.

4 – Jopen Ongelovige Thomas. Lekker bier, maar die hop vinden we in met name Amerikaanse bieren veel terug. En dat zijn zeker geen winterbieren. Waarom deze dan wel?

5 – Palm Dobbel. Een winterbier met maar 6% alcohol is best een verademing. We missen echter de kruidigheid van een echt winterbier.

6 – Affligem Christmas. Met de kruiden zit het wel goed, maar bier met winterkruiden is nog geen winterbier. We vonden de colasmaak vies.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

4 gedachten over “De kleine bestetotnutoe winterbierentest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.