Bokbier test 2015 deel 7: Brand, Hertog Jan, Jopen en Bavaria
Zo, genoeg matige bokken gedronken deze herfst. We maken het ons nou eens lekker makkelijk met een paar vaste waarden in bokbierland: Brand en Bavaria. Daarnaast dronken we ook nog een Hertog Jan. Jopen is de enige kleine brouwerij deze keer, we dronken hun Johannieter. En we eindigen met een heuse shoot-out!
Brand Dubbelbock
Als er al een klassieker is onder de bokbieren, dan is dat natuurlijk de Brand Dubbelbock. Nu zijn er bokbieren van 9% en meer maar vroeger was de Dubbelbock echt een knaller met zijn 7,5%. En ook de smaak is behoorlijk monumentaal. Hij ziet er al uit als een eerbetoon aan de herfst: bruin met tinten van bruin. OK, en een beetje rood.
Hoe je het ook wendt of keert, een Brand Dubbelbock is gewoon heel erg goed. Hij ruikt al goed, met die mix van bokbiergeur en alcohol. Hij is mooi zacht en zoet. Een beetje alsof hij op houten vaten heeft gerust. Je begrijpt dat zoiets goed past in een bokbier. In de nasmaak zit een behoorlijk goede bokbiersmaak met nog wat hints van noten en chocolade. En dan een fenomenale nasmaak. Nou is een goede nasmaak een handelsmerk van bokbier maar toch, als een brouwerij het echt goed doet, blijft het toch heel erg lekker.
Zijn er dan geen nadelen aan dit bier? Uh, nee, eigenlijk niet… Nou ja voorruit, misschien iets te gladjes allemaal? Ach, het zou wat. Het mooiste aan een Brand Dubbelbock is dat het eigenlijk gewoon een ietsje sterkere bok is maar dan met een enorme alcohollucht. Precies wat je nodig hebt na een herfstwandeling in het bos.
Hertog Jan Bockbier
We zijn nooit erg onder de indruk geweest van het bokbier van Hertog Jan. Altijd veel te veel een hooggistend herfstbier in plaats van een scherpe bok. En ook dit jaar is het vooral een herfstbier. Je ruikt het en je ziet het: veel kruiden boven een donkerbruin bier met een rode gloed. Op zich best mooi. De smaak is kruidig en wat zuur. Op zich best lekker en zeker vanwege het mooie bittertje. Die openbaart zich vooral in de nasmaak, tezamen met een mooie karamelsmaak.
Zoals zo vaak met die hooggistende bokken is de bock van Hertog Jan een prima bier, zeker als je houdt van donkere, zure bieren. Het is dan ook geen straf om hem te drinken. Maar is het ook een goeie bok? Daar zijn we minder van overtuigd. Die typische smaken die horen bij een hooggistend bier vinden we minder passen bij een bokbier. Maar hij heeft dan wel weer een straffe bitter, want ja, het moet toch een bokbier voorstellen. En dat past dan weer niet zo bij die zurige herfstsmaak.
Er zijn vast fans van dit bier en slecht is het zeker niet. Maar een bokbier is het toch ook niet.
Jopen Johannieter
Veel brouwerijen hebben een ‘gewoon’ bokbier en dan nog een dubbelbok of een ander soort zware variant. Jopen ook en die hebben wel een heel bijzondere: een weizen Dubbelbock. Je moet er maar opkomen. Deze grote broer van de viergranenbok heeft maar liefst 9% alcohol en is dus echt een bier voor de wat guurdere herfstdagen. Hij is dan ook heel donkerbruin. De mooie, crème-achtige schuimkraag staat hem goed. De geur van modder die van dit bier afkomt vinden we dan weer wat minder geslaagd.
Maar de echte sensatie zit toch in de smaak. Die is ook echt een mix van een weizen en een bokbier. Best wel raar eigenlijk. Want het is niet een heel voor de hand liggende combinatie. Maar vooral omdat de Johannieter twee dingen niet is: het is geen weizen en geen bokbier. Je proeft wel net het wrange van een bokbier maar weer niet het zoete. En wel het zure van een weizen maar niet de frisse tarwesmaak. De twee meest onderscheidende kenmerken van beide bieren zitten er dus eigenlijk niet in.
De Jopen Johannieter is een dubbeltje op zijn kant: je vindt het net wel of net niet geslaagd. Ik vind het best een aardig bier maar als bokbier net niet goed gelukt.
Bavaria Bokbier
Bavaria verkocht jarenlang de ‘ Hooghe Bock’. Dat was een hooggistend bokbier en daar waren we nooit enthousiast over. Hooggistend, rijk van smaak en dus eigenlijk geen bokbier. Maar vorig jaar was daar de omslag met hun Bokbier. Met een soort jaren ’20 retro-etiket met een blije geit. Ach, je moet ervan houden. De smaak was fantastisch. Een mooi laaggistend bokbier dat niet eens zoet was. En dit jaar? Dit jaar is er gelukkig niks veranderd.
Dat etiket zit nog op het flesje en het bier is gelukkig ook niet veranderd. Hij is mooi bruin en heeft een mooie schuimkraag. En dan die smaak. Bavaria Bokbier is een van de beste grotebrouwerijenbokken die je kunt kopen. Je wordt getrakteerd op een hele mooie balans tussen bitter en zoet en dat komt door het ruime gebruik van hop. Natuurlijk zit er een karamel-zoete smaak in maar je proeft ook echt hop. Ook in de nasmaak. Die blijft lekker lang hangen en doet je verlangen naar meer. Mooi gedaan van Bavaria.
Is er niks aan te merken op dit bier? Nou, de smaak is ietwat gemaakt misschien maar dat is een beetje onvermijdelijk bij grote brouwerijen. Verder een prima bokbier.
Bonus: de grote Amstel – Bavaria shoot-out
Zijn Amstel en Bavaria de beste bokbieren? Dat niet maar het zijn wel de twee beste bokken van de grote brouwerijen. Dus dan rest de grote vraag: welke van de twee moet je hebben als je in de supermarkt staat?
Tijd voor een shoot-out!
We drinken beide bokken en we gaan vergelijken
De kleur:
De Amstel is ietsje lichter, maar verder lijken ze heel veel op elkaar. Bruin met een mooie robijnrode gloed. Een gelijkspel.
De schuimkraag:
Beide niet heel bijzonder maar ook niet slecht: weer een gelijkspel.
De geur:
De Bavaria ruikt iets sterker en zoeter. De Amstel blijft net iets achter. Dit is een puntje voor Bavaria.
De smaak:
Hier gaat het natuurlijk allemaal om. De Amstel is een heel mooi, zoet bokbier. Hij glijdt heerlijk in je keel. De Bavaria is minder zoet, vooral door het gebruik van meer hop. En hij is wat kruidiger. Maar welke is nou lekkerder. Dt is moeilijk. De Bavaria wint punten met de mooie balans en het ruime gebruik van hop die een mooi aroma geeft. Maar de zoete kick van Amstel geeft hem net wat meer schwung. Een heerlijke kick van zoete karamel die je net nodig hebt na een flinke herfstbui. De Amstel wint op punten maar nipt.
Bah, wat een nare klus is dit toch. OK, de Amstel wint met die heerlijke zoete smaak. Maar proef ze vooral even zelf.
Conclusie
Met de Bavaria Bokbier en de Brand Dubbelbock hebben we twee toppers gedronken. Met de Brand is al jaren niks mis en met de Bavaria sinds vorig jaar eigenlijk ook niet. De zoete Brand en de hoppige Bavaria zijn beide een eigen interpretatie van een bokbier maar wel allebei heel erg goed. De Jopen vinden we een wat minder geslaagd experiment. Hertog Jan experimenteert helemaal niet maar brouwt al jaren een hooggistend herfstbier wat eigenlijk niet echt een bokbier is.
Bavaria Bok: lijkt op een dubbel met een hopsmaak in de afdronk ?