Bierglazen: price does matter

Bier zit in een fles of een blikje. En als je een liefhebber bent dan schenk je het uit in een glas. En zoals we al eens schreven is al het andere onzin. Gewoon drie standaard bierglazen en je was klaar.

Vergelijkende test
Maar is dat wel zo? We hebben een ontnuchterende ervaring mogen ondergaan. Een vergelijkende test waarbij we bier uit hetzelfde flesje dronken uit een normaal, dik glas en uit een heel duur Duits bierglas. En je voelt hem al aankomen: er was een verschil. Een enorm verschil.

Het dure glas was vooral heel dun en gemaakt van duur glas. Het goedkope glas was een standaard glas wat je in de kroeg krijgt. De grootste verrassing is gelijk al de geur. Boven het goedkope glas ruik je hoegenaamd niks. Uit het dure glas komt een fantastische biergeur naar boven. Rijk, vol, bier in al zijn facetten.

Muziek uit een goeie installatie
Het verschil in smaak is iets minder groot omdat je in het goedkope glas natuurlijk ook wel wat proeft. Maar nog altijd veel minder. Bier in een duur glas laat veel meer van zijn smaak merken. Het is alsof je muziek luistert met een goeie installatie of een goede koptelefoon. Krachtiger en met meer detail.

Een klein verschil was er ook nog in type glas. Ja, een pils smaakt lekkerder in een pilsglas dan in een ander glas. Maar die verschillen heel veel kleiner dan het verschil tussen een duur en een goedkoop glas. En welk type bier je ook neemt, een duurder glas maakt steeds een enorm verschil.

Smaakfetisjisten
De proeverij was overigens op de bloggersconferentie in Leeds, waar we al zoveel over hebben geschreven. En die proeverij was gesponsord door de fabrikant van de dure glazen. En nu weten we wel wat je denkt: die gasten zijn overdreven smaakfetisjlisten die zich zich hebben laten inpakken door een Duitse glasblazer. Maar we kennen onszelf beter dan jij ons en dus hebben we de test overgedaan. Met vrienden. In de achtertuin.

We gebruikten gewone glazen. Niet goedkope maar normale glazen van een brouwerij. En weer was het verschil groot. Pijnlijk groot. Bij verschillende typen bier. Vonden niet alleen wij maar vond iedereen.

Spiegelau
De glazen waren van het Duitse merk Spiegelau en dat is in Nederland niet te koop. Maar andere dure glazen wel. En we hebben niet de indruk dat het ene dure bierglas veel verschilt van het andere. Let erop dat het glas dun is en van goeie kwaliteit. En dat ze passen bij het bier dat je drinkt. Zorg er ook voor dat ze ruim genoeg zijn zodat je je flesje er lekker in één keer in kunt leegschenken.

Nu zijn we wel benieuwd: waar drink jij je bier in?

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

6 gedachten over “Bierglazen: price does matter

 • juni 13, 2012 om 15:18
  Permalink

  Interessant.
  Ik drink mijn bier hoofdzakelijk in kelken. Ooit begonnen met een aantal van die mooie aardewerken kelken van Maredsous, maar mijn schoonvader is pottenbakker, dus heeft er een paar ‘nagemaakt’.
  Nu je het zegt, d’r zijn er weer een aantal kapot. Tijd om wat nieuwe bij m’n schoonpa te ‘bestellen’…

  Beantwoorden
 • juni 13, 2012 om 15:19
  Permalink

  Dus eigenlijk moet ik paar dure glazen kopen en kan ik vervolgens goedkoop bier drinken, want dat smaakt dan beter?
  Waar ligt break-even point?

  Beantwoorden
 • juni 14, 2012 om 00:00
  Permalink

  Mijn favoriete bierglas is het Duvelglas: je kunt er een lekkere schuimkraag in laten opkomen, je kunt walsen, en je kunt er goed je neus in steken. De ideale vorm degustatiebieren, wat mij betreft. Zelfs Orval drink ik er soms uit, in plaats van uit het, ook fantastische, originele glas.

  Beantwoorden
 • juni 14, 2012 om 11:47
  Permalink

  @Fred3012: Nee, helaas. Met dure glazen smaakt vies bier viezer. Met beter proeven bedoelen we: meer proeven.

  Beantwoorden
 • juni 14, 2012 om 11:49
  Permalink

  @Job: ik heb het Duvel-glas gebruikt om het verschil te proeven met een duur glas. Met het dikke Duvel-glas ruik je bijna niks. Heb het alleen nog niet met een Duvel geprobeerd dus dat ga ik snel eens doen.

  Beantwoorden
 • Pingback: Perfect Pils: Samuel Adams » bestetotnutoe.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.