Bier en worst, de ultieme combinatie
We maken ons er gemakkelijk vanaf dit keer. We gaan voor de ultieme bier-spijscombinatie: bier en worst. Er zijn maar weinig zaken die beter bij bier passen dan worst. Je weet precies waar we het over hebben. Zo’n pittige, vette worst met een ijskoud biertje erbij. Voor ons komt dat dicht in de buurt van hemel op aarde.
De vraag is natuurlijk: waarom gaat worst zo goed bij bier? Dat is niet zo heel moeilijk. Worst is zout, en zout zorgt voor dorst. Worst is pittig, en wat is beter bij pittig dan een lekker biertje. En worst is vet, en zoals jullie nu wel weten, het koolzuur in bier zorgt ervoor dat het vet oplost. Je bent weer klaar voor een volgende hap. Ik snap dat jullie wel een beetje klaar zijn met dat verhaal over koolzuur, maar het is juist het koolzuur dat ervoor zorgt bier zo’n goed combineert met eten. In de meest gevallen zelfs beter dan wijn.
Paul Bocuse, volgens velen de beste chef ooit, heeft ooit eens gezegd dat je niet moet zeiken en bij elk gerecht champagne moet drinken. Aangezien champagne vieze, zure, witte wijn is, waar ooit een gesjeesde monnik uit marketingoogpunt bubbels aan heeft toegevoegd, is het voor mij wel duidelijk. Bubbels zijn je vriend.
Goed: leuk en aardig, maar welk biertje dan? Weet je, eigenlijk kan je blind in je bierkoelkast grijpen. Vrijwel elk bier is wel geschikt voor een goeie worst. Oké, ik zou er geen Imperial Stout bij drinken, maar voor de rest?
Er zijn natuurlijk wel hele specifieke combinaties. Weisswurst met (uiteraard) een Weissbier erbij is klassieker. En chorizo met een goede pilsner is niet te versmaden. Er is nog een biersuggestie die we jullie niet willen en mogen onthouden.
Een Saison met worst is dé combinatie. Een Saison is redelijk onbekend. Het is een Belgische stijl die werd gebrouwen op boerderijen. Het is een vaak donkerblond tot rood, niet zo heel zwaar en heeft een erg gistige smaak, vaak heel fruitig. Een heel goed voorbeeld is Saison Dupont. Even zoeken, maar wel te vinden.
Op zichzelf vinden we dit niet een geweldig biertje. Beetje zurig, niet zo sprankelend. Maar samen met een lekkere worst…oh man. De combinatie smaakt zo goed dat je elke hapt afwisselt met een slok. Het fruitige van dit bier gaat geweldig met het zoute en pittige van de worst. En de bubbels zorgen voor…. Oh laat maar.
Er zit maar een ding op: Naar de slager, haal de beste worst die er hangt, en zoek een saison. We horen graag wat je ervan vindt!
Relevante artikelen:
Groenvoer
Haring moet zwemmen
25 graden: je beste barbecue tot nu toe
Mag ik de wijnkaart zien?
Pingback: Groenvoer » bestetotnutoe.nl
Pingback: Zondagavond 19.00 uur: bord op schoot. En wat in je glas? » bestetotnutoe.nl
Kleine tip, van deze zomer geproefd: Fantastisch!
Neem van die witte (duitse) worsten. Neem een zilverpapier bakje, zet het naast het vuur (indirect BBQ-en) leg de worsten erin en vul af met Blonde Leffe en dik gesnipperde uit. Laat het gerust een half uurtje sudderen. (veel) Langer mag ook. Evt. het verdampte / ingekookte bier bijvullen.
Voordat je gaat eten de worsten even aanbraden op vuur.
Serieus: De lekkerste worst ooit gegeten.
Pingback: Bier en chocola: een verrassend goeie combinatie » bestetotnutoe.nl
Pingback: Wat eet je bij een bokbier? - bestetotnutoe.nl