Bier en chocola: een verrassend goeie combinatie

Bij bestetotnutoe hebben we het vaak over eten en bier. Meestal maken we het ons dan makkelijk en kiezen we voor de hand liggende recepten als de fameuze barbecue-gids of gaan we los met vlees. Maar deze keer hebben we het over een wat minder voor de hand liggende combinatie: bier met chocolade.

We kregen de kans om uit te zoeken hoe chocola bij bier past.  Niet met een plakje Verkade natuurlijk maar met echte topchocolade. Pimm en Marcel, twee ambitieuze chocolatiers van Vanderdonk fine chocolates, hadden truffels gemaakt.  En wij zouden voor het bier zorgen.

Met mensen die van eten en drinken houden beleef je nooit een saaie avond. Maarja, je kan niet met een kratje pils aan komen zetten. Dus hadden we nagedacht over wat een goede combinatie zou kunnen zijn met chocola. Het moest in ieder geval bier zijn met een sterke smaak, om op te kunnen tegen de kracht van chocola. Daarnaast moest de smaak van het bier aansluiten op die van chocolade.

Een mooie combinatie met chocola is natuurlijk fruit. Kersen bijvoorbeeld. Dus hadden we kriek meegenomen. Maar kriek is veel te zuur om samen te gaan met chocola. Dat viel dus een beetje tegen.  Het ging al veel beter met een aardbeienbier. De wat limonade-achtige smaak van dit bier ging goed samen met de chocola.

Rochefort
Ook redelijk voor de hand liggend zijn de wat zwaardere bieren. Een absolute topper is natuurlijk Rochefort. De zware, zoetige smaak van deze trappist is een goede combinatie met chocola. Vooral omdat Rochefort een duidelijke fruitsmaak heeft. We probeerden Rochefort 8 en 10. Al bijna gelijk bleek dat eigenlijk alleen een 10 echt is opgewassen tegen de truffels van Marcel en Pimm. De Rochefort 10 is dan ook wel een hele goede partner van chocola.

Voor de beste combinatie van bier en chocola heb je een goeie stout nodig. De droogheid van een stout, samen met de bitterheid en de aroma van de hop, past gewoon perfect. Als je het over twee smaken hebt die elkaar echt versterken, dan heb je het over stout en chocola. Bij elke hap wil je een slok en na elke slok neem je nog een hap chocola.

Rasputin
Een echte instant-klassieker is de Rasputin Russian Imperial Stout, van een van de beste brouwerijen van dit moment: De Molen uit Bodegraven. Wat betreft een droge smaak en de hop zit je wel goed met de Raputin: dit is een goede partner voor een goeie hap chocola.

Espresso
Om alles nog iets interessanter te maken dronken we ook een Espresso Oak Aged YETI van de Great Divide. Het is een Amerikaans bier en dat proef je ook. Een mooie afgeronde smaak met veel citrusachtige hop. De brouwer heeft er ook een flinke scheut espresso bij gedaan, en dat proef je. Koffie en chocola is natuurlijk al een mooie combinatie. Gooi er dan nog eens een mooie stout tegenaan en je bent helemaal klaar.

Black Damnation
Ook zeker een mooie stout, is het moeilijk verkrijgbare Black Damnation. Dit is een stout van De Molen en de Struise Brouwers. De krachtige caramelsmaak is erg droog. En vooral de hoppigheid is fantastisch. Niet alleen is deze stout goed bitter, ook het hoparoma is erg sterk. We kunnen ons zelfs voorstellen dat je dit bier een beetje te sterk vindt om zomaar te drinken, net zoals je chocola met meer dan 80% cacao niet zomaar eet. Maar Black Damnation en chocola! Dat is een ongehoord goede combinatie. Deze stout blijft moeiteloos overeind en wordt eigenlijk alleen maar lekkerder als je er chocola bij eet.

Conclusie: chocola en bier is een prima combinatie, vooral als nagerecht. Daar kun je dan een zwaar en zoet bier voor gebruiken maar echt feest wordt het pas met een goeie stout. En daarbij geldt: hoe sterker van smaak, des te beter.

Lees ook:
Met het bord op schoot
Groenvoer

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

6 gedachten over “Bier en chocola: een verrassend goeie combinatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.