Bier bij de Aldi: het is net de DDR

Twee weken geleden blogden we over bier bij de Lidl. Met daarbij de aankondiging dat we naar de Aldi zouden gaan. Gelijk regende het waarschuwingen. Ten eerste zou de Aldi inferieur zijn aan zijn Duitse soortgenoot (Antonie), ten tweede werd de winkel gleleid door de SS (Bus_Showfeur) en ten derde kon je er beter kaas en kattevoer gaan halen dan bier. Als ze er al überhaupt iets hadden (Jack Nouws).

Dat beloofde wat. Trillend van de zenuwen stond ik voor de Aldi. Mezelf kalmerend met de zekerheid van een Germaans uiterlijk stapte ik uiteindelijk toch naar binnen. In dit laatste stukje nazisme in Nederland, op zoek naar een lachende medewerker. Uiteindelijk zag ik iemand die ogenschijnlijk niet gebukt ging onder de ijzeren laars van de enig overgebleven broeder Albrecht.

Met een knipoog zei ik tegen de jongen dat het zo zonde was dat de boom van Anne Frank was omgewaaid. Hij zou de hint natuurlijk meteen begrijpen en als hij het ook jammer zou vinden, zou ik een verzetsstrijder hebben gevonden. Maar in plaats daarvan wees hij me vriendelijk naar waar het bier stond opgestapeld. Arme jongen. Gehersenspoeld of gewoon bang? Ik durf het niet te zeggen.

In deze Orwelliaanse sfeer wachtte bij het bier alweer een teleurstelling. De gelijkgeschakelde biervoorraad van de Aldi telt precies twee soorten: Schültenbrau pils en rosébier. Rosébier drinken we niet en liep ik weg met het huismerkpils. Eerst nog even langs de kaasafdeling voor de oude kaas van Jack. En daar zag ik eindelijk een lichtpuntje in de duisternis: abdijkaas. Uit België, nota bene. Dat hadden ze vast niet in de oorlog. Enigszins opgelucht door het beeld van Aldi-medewerkers die na de slavenarbeid abdijkaas konden eten om hun mensonterende werkomstandigheden te vergeten, liep ik naar de kassa.

Vergeleken met de Lidl, die fijne vrije collegapaupersuper, is het bieraanbod van de Aldi dramatisch. Het is net Oost-Duitsland tegen West-Duitsland. En als je dan je Schultenbraü opentrekt heb je toch het idee dat je een Trabant zit te drinken terwijl je Lidl-buren kunnen kiezen uit een Opel of Volkswagen. Niet zo goed voor je drinkervaring.

Objectief gezien is een Schultenbraü, in tegenstelling tot een Trabant, helemaal niet zo slecht. Verwacht geen A-merk kwaliteit maar het kan er best mee door. Niet echt waterig maar wel weer niet smakeloos genoeg om niet vies te kunnen zijn. Eigenlijk een mooie indicatie van alle dingen die je bij de Aldi kunt kopen.

Op één uitzondering na.

Bedankt Jack. De oude kaas is heel goed te doen. Beetje droog aan de randjes maar verder minstens zo goed als Old Amsterdam. Waarvan ze zo schaamteloos de verpakking hebben overgenomen. De abdijkaas was net Schultenbraü: smakeloos genoeg om niet vies te zijn. Maar die oude kaas is een gedurfde smaakbeleving voor Aldi-begrippen.

We moeten de Aldi niet boycotten, zoals Bus_showffeur wil. We moeten af en toe controleren of de medewerkers er nog wel lachen. Of we het verzet moeten steunen. Spreek dus een medewerker aan en vraag waar de oude kaas ligt. En doe dan net als ik, zoek naar sporen van verzet. Kan je daarna naar de Lidl om lekker goedkoop bier te scoren.

Bestetotnutoe op jacht naar goedkoop bier:

Bier bij de Lidl: spoel weg die recessie!

Hobgoblin bij de Lidl!

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

9 gedachten over “Bier bij de Aldi: het is net de DDR

 • september 2, 2010 om 10:33
  Permalink

  Geweldig stukje. Zal hier nog vaak aan moeten denken als ik bij de Aldi kom. Laatste keer was al weer wat maanden geleden, dus zo vaak zal ik er niet aan denken. Maar mocht het voorkomen, dan witte het. En anders behangen.

  Beantwoorden
 • september 2, 2010 om 11:02
  Permalink

  Ha,
  Niet zozeer inferieur, maar eerder lang niet zo duurzaam als de Lidl… Geniaal stukje. Hoe je zoveel woorden aan de bespreking van 1 pilsje kan wijden, die respect…

  Beantwoorden
 • september 2, 2010 om 17:59
  Permalink

  Een tijdje geleden ook het aldi expiriment gedaan. Het was net de tijd dat de bierlijn van Westvleteren openging. Terwijl ik thuis een haring met een halve liter schultenbrau aan het wegspoelen was begon ik mijn zoveelste belsessie. Ergens tussen de 6 en 700 keer op “bellen” drukken kreeg ik iemand aan de lijn.
  De goden waren me goed gezind.

  Beantwoorden
 • Pingback: Bier bij de Jumbo: veel verrassingen » bestetotnutoe.nl

 • december 9, 2010 om 16:21
  Permalink

  In België is het biergamma van de Aldi vreemd genoeg wel uitgebreider. Hier vind je zelfs Belgische bieren: een kriek , een pils en een (poging tot) abdijbier.

  Beantwoorden
 • juni 15, 2011 om 19:43
  Permalink

  De Aldibieren laat ik na enkele pogingen allemaal staan. De pilsjes zijn vies, Schultenbrau bah. In het verleden verkochten ze zelfs Carlsberg en Tuborg, dat was wel te drinken.

  Zo af en toe verkoopt de Aldi ook seizoensbier, hun bockbier en lentebock heb ik gedronken. Het viel niet mee om een sixpack op te krijgen, erg slechte aftreksels helaas. Hun witbier laat ik dus maar op de pallet staan.

  Bier van de Aldi het is een belediging voor je smaakpapillen.

  Beantwoorden
 • september 20, 2011 om 18:12
  Permalink

  Van bieren weinig kaas gegeten.
  Ik hou ook niet van oude kaas.

  Vrienden van mij drinken graag Schultenbrau en jonge kaas snij ik door de pasta, no problemo.

  En r zijn wel meer goed genietbare tot prima artikelen.
  Is natuurlijk ook een kwestie van smaak.
  Ook bij “andere supers” shit tegen gekomen.

  Alhoewel ik veel empathie voel bij het fulmineren over ” foute eigenaren” denk ik wel :

  ” Als ik steeds zo dacht kan ik wel thuisblijven. Als mijn snackbar heerlijke patat bakt ga ik echt niet liever naar een sympathiekere collega met matige frieten : )”

  Dat r niets deugt van alle producten daar is overdrijven van het zuiverste : ) water.

  Ik shop overal en kies gewoon overal de “krentjes” uit.

  Mijn katten zijn verzot op ALEXIS kuipjes van ALDI.Ze hebben nu ook droogvoer wat eerst wel in Belgie te koop was.
  Het assortiment verschilt idd.
  De EDELCAT(of zoiets)maaltijdzakjes worden hier ook net zo graag verslonden als van een zogenaamd A product.

  Van chagrijnige mensen bij ALDI heb ik bij diverse filialen hier in Rotterdam zelden iets gemerkt.
  Ik merk op dat sommigen daar lang werken, vast niet enkel omdat ze geen andere keuze hebben.

  Als ze al uitgebuit worden laten ze dat iig weinig merken.

  Verder kom ik voor boodschappen en niet in de eerste plaats voor “sfeer”.

  Zogenaamd vriendelijk MacDonalds gedrag laat me koud.

  Maar goed, men wordt graag genaaid door een smile he?

  Beantwoorden
 • september 20, 2011 om 18:13
  Permalink

  Ik merk in Rdam ook weinig van lege schappen.

  Allemaal erg grappig op zijn tijd, Die “Tsjernobyl vergelijkingen” maar nogmaals……
  OVERDREVEN of ONZIN.

  Beantwoorden
 • februari 20, 2018 om 18:59
  Permalink

  SCHULTENBRÄU, prima bier, drink een halve tray per dag!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.